• 5

Samo ovako se može ubiti korona: Stručnjaci pronašli najsigurniji način za čišćenje maski za lice

Odlična vest za sve zdravstvene radnike

  • 5
Korona virus

Foto: Pixabay

Nestašica maski za lice zbog pandemije korona virusa primorila je mnoge ljude, pa čak i lekare, da više pute koriste sredstva za zaštitu, rizikujući time da se zaraze, piše Si-En-En.

Osim hirurških maski, mnoge zdravstvene ustanove su prijavile da nemaju dovoljan broj zaštitnih maski sa oznakom N95, koje zdravstveni radnici koriste tokom lečenja pacijenata od korona virusa.

Upravo zbog toga naučnici sa Duk Univerziteta su se potrudili da pronađu način kako da je potpuno očiste i ponovo koriste, a rešenje se krije u hidrogen peroksidu (hidrogen).

Tim iz Regionalne laboratorije za biološko ispitivanje Duk već je dezinfikovao stotine N95 maski bez ikakvih oštećenja tako da ih je moguće ponovo koristi.  Tim dnevno može da očisti do 500 maski u jednom procesu, koji traje više od četiri sata. Trenutno rade na proširenju tog kapaciteta.

Za dekontaminaciju je potrebna posebna oprema u zatvorenom objektu. U procesu čišćenja koristi se specijalizovan sistem za isparavanje vodonik peroksida, a ovo tečno jedinjenje vodonika i kiseonika je toliko moćno da prodire u sve slojeve maski i ubija mikrobe koji vrebaju na maskama. Najvažnije, na taj način se ne može oštetiti zaštitni materijal maske.

Korona virus

Foto: Pixabay

- Ovo je tehnologija i metoda za dekontaminaciju koju godinama koristimo u našoj laboratoriji za biološku zaštitu - rekao je Skot Alderman, saradnik direktora regionalne laboratorije za biološko ispitivanje Univerziteta Duk.

Međutim, nikada nisu ni pomišljali da će im biti potrebne za maske.

- Mogućnost ponovne upotrebe maski N95 povećaće sposobnost bolnica da zaštite zaštitne zdravstvene radnike tokom ovog kritičnog perioda - rekao je dr Kameron Volf, docent i specijalista za zarazne bolesti.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19  

Video: Kako sami da napravite kratkotrajnu zaštitnu masku

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biće gaće

    Neznam kada će!?

  • Pravednik

    Specijalizovani uslovi i zaštita radnika podrazumeva jednog mučenika na sred sobe koji u kofu umače korišćene maske - prevod sa kapitalizma na srpski...

  • DARKO 100%

    Jos je nije niko ubio i kako da ubijemo ono sto nevidimo,ubice je onaj ko pronadje lek ili vakcinu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima