• 6

Svi se nadamo vakcini, ali pravo pitanje je koliko će dugo ona moći da odoleva korona virusu?

Novo istraživanje otkrilo je još jednu odliku virusa od kojeg strahuje ceo svet

  • 6
vakcina, koronavirus

Pixabay.com

Trenutno ne postoji određeni lek koji bi mogao da izleči korona virus, ali istraživači u Italiji tvrde da je COVID-19 bolest koja sporo mutira, što se može zaključiti prema njenom genetskom materijalu. Ovo otkriće ukazuje na to da kada lek bude pronađen on može biti od pomoći tokom dužeg vremenskog perioda, pišu Fox News.

U studiji, koju su sastavila dva nezavisna tima iz ove zemlje, poređeni su primerci virusa sa početka epidemije sa novijim primercima.

- Mogli smo da očekujemo desetine novih mutacija posle toliko infektivnih ciklusa kod pacijenata, ali naši podaci pokazuju da ovaj virus ima veoma stabilni RNA, sa samo pet novih varijacija. Virus sa stabilnim genomom je dobra vest za razvoj vakcine, jer nagoveštava da bi efektivnost vakcine mogla da bude trajna, najverovatnije tokom mnogih godina – kaže profesor Stefano Menco, upravnik odeljenja za virologiju na Univerzitetskoj bolnici Ankone.

Doktorka Marija Rozarija Kapobjanči sa italijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti Ladzaro Spalancani rekla je da je ovo veoma važno za naučnu zajednicu u borbi protiv koronavirusa, ali je istakla i da je potrebno još istraživanja.

- Viralni genomi su dinamični i potrebne su dalje analize ovih preliminarnih podataka kako bi se odredio biološki značaj varijacija gena i istražio evolucionarni put koronavirusa – kaže Kapobjanči.

Naučnici traže veliki broj drugačijih načina da izleče koronavirus, koji je zarazio više od 428.000 ljudi širom sveta.

(V. T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZORAN

    INDIJA IMA VAKCINU ZA KORONA VIRUS

  • Ops

    Krenulo globalno cipovanje ljudi.

  • virolog

    Ne cekamo toliko vakcinu koliko cekamo LIJEK. Za vakcinu je momentalno svejedno kasno.Vakcina ce biti mozda krajem godine, ne ide to tek tako. Treba pronaci pa testirati na ljudima duze vrijeme pa proizvesti u velikim kolicinama i tek onda je mi dobijemo😊😊

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima