≫ 

Grčka studija o uticaju temperature na koronu: Zemlje u kojima je više od 18°C imaju manje slučajeva

Grci tvrde da se virus manje prenosi u zemljama u kojima su temperature više

  • 9
korona virus leti foto: pixabay.com

Iako su do sada podaci u vezi uticaja temperature na širenje korona virusa različiti, izgleda da je najnovije istraživanje u Grčkoj pokazalo da se virus manje prenosi u zemljama sa visokim temperaturama.

Studiju su sproveli Plućna klinika Univerziteta u Tesaliji, sa pulmologom Konstantinosom Jurgulianisom kao koordinatorom i Uranijom Kociu kao glavnim istraživacem, a u saradnji sa Centrom za interdisciplinarna istraživanja Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini Mecovo i Odeljenjem za poslovnu administraciju Univerziteta u Patrasu.

- Utvrdili smo jasan uticaj temperature na brzinu širenja bolesti, jer zemlje sa nižim temperaturama i naročito sa prosečnom temperaturom od 0-18 Celzijusovih stepeni imaju bržu pojavu novih slučajeva COVID-19 dnevno i veći ukupan broj potvrđenih slučajeva u poređenju sa zemljama sa višim prosečnim temperaturama - rekao je Jurgulianis za ANU.

- Prema našoj analizi, čini se da uticaj temperature ne zavisi od vremena izbijanja epidemije i gustine naseljenosti - rekao je on i dodao da svakako konačan broj slučajeva značajno zavisi od mera preduzetih na sprečavanju širenja virusa, kao i od sistema za evidentiranje u zemlji.

Mnoge studije, naveo je profesor, sugerišu da hladnoća pomaže preživljavanju i širenju korona virusa.

- Glavni faktori koji podupiru teoriju uticaja godišnjih doba u širenju virusnih epidemija su povećanje sinhronosti koja povećava prenos, ranjivosti ljudskog tela i stabilnosti virusnih čestica u okruženju tokom zimskih meseci - naveo je.

Prethodne studije su pokazale da na višim temperaturama opada period preživljavanja korona virusa koji su izazvali epidemije MERS i SARS-CoV.

Video: Apel srpskog doktora koji radi u timu za borbu protiv korone: Budite kao Nemci i preživećete

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    31. mart 2020 | 16:56

    Može da bude i 40 stepeni ali nama to pomoći neće kad se svi grupišemo, maske ne nosimo, švrćkamo se... ja da se pitam dao bi ista ovlašćenja Policiji kao u Indiji. Koga zateknu da ne poštuje apele i zakone, motku pa udri, udri, udri...

  • Ema

    31. mart 2020 | 17:17

    Ovo je BIOLOSKI RAT!!!!

  • Nenad

    31. mart 2020 | 18:05

    U Švedskoj nije 18c ni leti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA