Korona virus lako može da se uvuče u vaš dom, a ovo su najrizičniji predmeti

Čistite ih češće nego inače!

  • 15
Kuća Foto: Pixabay

Iako smo svi svesni da je tokom pandemije korona virusa ključno održavati pravilnu higijenu i redovno dezinfikovati dom, Dejan Dimitrov, generalni direktor kompanije Laundryheap za hemijsko čišćenje, preporučuje čišćenje najrizičnijih delova doma, piše Dejli star.

Dimitrov je dao stručne savete za čišćenje, a potom je otkrio da određeni predmeti sadrže najviše mikroba i da je potrebno da ih čistite više nego inače.

Evo o kojim predmetima je reč:

Kuhinjske krpe

- Iako izgledaju prilično bezazleno, kuhinjske krpe su ustvari plodno mesto za razvoj brojnih štetnih bakterija i virusa, uključujući salmonelu i Ešerihiju koli. Kako korona virus izaziva dodatnu zabrinutost sada bi trebalo svakog dana da menjate kuhinjske krpe - kazao je Dejan Dimitrov.

Stručnjak je savetovao da nakon svake upotrebe ne ostavljate krpu na radnoj površini već da je okačite da se osuši. Ukoliko imate veoma zaprljane peškire ili krpe možete da ih potopite u vrelu vodu, dodate šolju belog sirća i jednu kašiku sode bikarbone, a potom operete veš na standardnom programu.

Krpa na drški od rerne Foto: Shutterstock

Kuhinjska rukavica

Slično kao kuhinjske krpe, rukavice za pećnicu napravljene od pamučnog materijala, takođe mogu da predstavljaju idealno stanište za bakterije i viruse, tako da je potrebno da ih redovno perete i menjate.

- Često se na njima zadržavaju tvrdokorne mrlje, zato pokušajte rukavice da potopite u toploj vodi, a potom dodate šolju belog sirćeta i sapunicu (kako biste uklonili masnoću) - savetuje Dimitrov.

Jastučnice

Da li se trudite da ne dirate svoje lice tokom dana? Vaš trud može biti uzaludan ako spavate na neopranoj jastučnici.

- Sada bi trebalo da peremo navlake češće nego ostatak posteljine. One se mogu oprati kao i obično, ali ako tražite malo dodatne svežine, dodajte pola šolje belog sirćeta u završni ciklus ispiranja - kaže stručnjak iz kompanije za hemijsko čišćenje.

Dejan takođe preporučuje redovno pranje jastuka i prekrivača.

Korona virus Ovako izgleda korona virus / pixabay.com

Podne prostirke

- Mnogi ih zanemaruju, ali prostirke mogu da sakupe ogromnu količinu prljavštine i bakterija. Ako mašina za pranje veša nije bezbedna (ili praktična), možete pozvati servis koji se bavi uslugom pranja. Ukoliko volite sami da ih perete, možete osvežiti svoje prostirke tako što ćete posuti malo sode bikarbone po celom tepihu, potom sačekajte 30 minuta i usisajte ih kao i obično - savetuje Dejan.

Kaputi i jakne

Pranje ruku neće biti efikasno ukoliko nam odeća ostane prljava. Često čim stignemo kući zaboravljamo gde je sve bila naša odeća, pa bi najbolje bilo da se presvučete, bez obzira koliko ste umorni.

Veš mašina Foto: Pixabay

Dejan je napomenuo da kapute i jakne treba odmah okačiti, posebno ako su vlažni.

- Operite ih ili osušite u skladu sa etiketom za održavanje. Možete ih osvežite specijalnim rastvorom vode i belog sirćeta koje ćete pomešati u jednakim razmerama - savetuje Dejan Dimitrov.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    3. april 2020 | 18:13

    Od velike vaznosti je i vazduh koji udisemo u zatvorenom prostoru, da li je prostorija gde sada provodimo dosta vremena provetrena i da li ima svezeg vazduha. Ako u kuci ima jos i pusaca tada je vazuh koji udisemo zagadjen i stetan po nase zdravlje. Zato sam ja za sebe i svoju porodicu nabavila fotokataliticki preciscivac vazduha koji je sada itekako potreban.

  • Pera

    3. april 2020 | 18:01

    Ako moze svuda da se uvuce,cemu onda izolacija?

  • Zagondzija

    3. april 2020 | 18:12

    I gace, 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA