≫ 

Doktori se složili, ovo je za sada najefikasniji lek protiv korona virusa

Ipak, SZO kaže da do danas nema dokaza da bilo koji lek može da spreči ili izleči ovu bolest

  • 3
Hydroxycloroquine, lek, jedan od lekova, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Jedna internacionalna anketa u kojoj je učestovalo preko 6 hiljada doktora ocenilo je da je lek protiv malarije Hidroksihlorokin najbolji lek za korona virus, piše Nypost.

U anketi je učestovalo 6.227 doktora u 30 zemalja, a njih 37 odsto reklo je da lek protiv malarije predstavlja najefikasniju terapiju protiv smrtonosnog virusa.

Anketu je sprovela globalna zdravstvena agencija za ispitivanje zdravstvene zaštite Sermo koja je ustanovila i da 23 odsto medicinskih profesionalaca prepisalo ovaj lek u SAD – daleko manje nego u drugim zemljama.

Izvan SAD-a lek za malariju se podjednako koristio i kod pacijenata sa blagim simptomima kao i kod pacijenata sa težim simptomima korona virusa, dok se u SAD-u najčešće koristio kod pacijenata sa težom kliničkom slikom – navodi istraživanje.

Ovaj lek se najčešće koristio u Španiji gde je čak 72 odstro lekara reklo da je propisalo ovaj lek.

Debata o leku protiv malarije pokrenuta pre dve nedelje nakon što je predsednik Tramp rekao da je Hidroksihlorokin mogući „menjač igre“ u borbi protiv pandemije Covid-19 što je navelo kritičare da ga optužuju za promovisanje nedokazanih i neproverenih lekova.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji do danas nema dokaza da bilo koji lek može da spreči ili izleči ovu bolest.

Video: Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    4. april 2020 | 10:22

    Hvala Pr Raoult iz Marseja. Taj je prvi koji je potencirao za taj protokol lečenja. Njegova ekipa je prva počela da leči obolele, tim lekom, i nisu ni čekali bilo kakvo odobrenje vlade. Videli da je lek efikasan i da daje pozitivne rezultate. A svi su ih podcenjivali, pretili im, itd i eto sad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA