≫ 

Alkohol od 70% ili 95%? Dr Janko Samardžić objašnjava koji je najbolji u suzbijanju korona virusa

Alkohol je dezinfekciono sredstvo za koje su svi svetski i domaći stručnjaci istakli da je efikasano u borbi protiv korona virusa

  • 10
korona virus, alkohol, dezinfekcija Foto: Shutterstock

Dezinfekcija ruku i površina koje redovno dodirujemo postalo je deo naše svakodnevne rutine sa pojavom pandemije korona virusa.

Do sada su brojni naučnici istakli da asepsol ne može da nam pomogne u suzbijanju korona virusa, ali je alkohol nepogrešivo sredstvo koje je efikasno u borbi protiv bolesti Covid-19.

Alkohol uništava agense koji prouzrokuju bolesti, odnosno patogene tako što razlaže proteine, polovi ćeliju ili joj poremeti metabolizam. Prednosti alkohola je ta da mu se bakterije ne mogu prilagoditi i postati otporne.

Ipak, kada odete u apoteku da kupite alkohol pred vama su dva izbora, 70 % alkohol i 95 % alkohol, a koji je najsigurniji za upotrebu?

Ovim povodom smo razgovarali sa dr Jankom Samardžićem, kliničkim farmakologom sa Medicinskog fakulteta u Beogradu koji je za Telegraf.rs objasnio koji procenat alkohola je sada dovoljan za korišćenje.

- Razlika u ove dve vrste alkohola je samo u procentu, a 70 % alkohol se smatra apsolutno odgovarajućim antiseptikom koji ubija virus. Nema potrebe koristiti veću koncentraciju kada se zna da se već sa 70 posto postiže antiseptički efekat. Kada kažemo 70 % antiseptik to znači da je to sredstvo koje sigurno može da se primenjuje na kožu i on se smatra odgovarajućim. Što se tiče alkohola s većim procentom daju se preporuke da se on razblaži. U ovoj situaciji sasvim vam je dovoljan 70 % alkohol za ispiranje kože i tu nema dileme - kazao je dr Janko Samardžić.

alkohol Foto: Ministarstvo poljoprivrede

U preporukama koje je izdao Mediciski fakultet u Banjoj Luci o izradi dezinfekcionih sredstava pojasnili su na koji način ćemo napraviti 70 % alkohol od onog sa većim procentom:

- 70% etanol – pravi se od 67g (73mL) 96% etanola + 33g (27mL) prokuvane i ohlađene vode ili destilovane vode. Voda mora da bude hladna, jer u suprotnom će pri mešanju ispariti etanol i dobijamo nižu koncentraciju koja neće ostvariti efekat dezinfekcije. Korona virus se uništava u roku od 1 minut.

Sa fakulteta napominju da rakija nije sredstvo za dezinfekciju površina i ruku, jer sadrži 40-50% alkohola. Ta koncentracija neće dovesti do ubijanja virusa.

- Deterdženti za suđe ili za veš, kao i šamponi za kosu – svi su vrlo efikasni kao sredstva za dezinfekciju površina, jer natrijum-lauril-sulfat ovde ostvaruje dezinfekciju, a on je sastojak svih ovih proizvoda. Dobri su za dezinfekciju porvšina. Nakon 2-3 minuta porvšine isprati sa vodom.

korona, alkohol, dezinfekcija Foto: Pixabay

- Natrijum-hipohlorit NaOCl (Domestos, Varikina) – pomešati 1:50, tj. 1mL Na-hipohlorita sa 50 mL vode ili prema uputstvu na ambalaži (20 mL Domestosa ili Varikine + 980 mL vode) – vrlo je efikasan za dezinfekciju površina, a dokazano je od strane Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) da je već u koncentraciji od 0,1% efikasan u uništavanju bolesti COVID-19. Korona virus se uništava u roku od 5 minuta.

Oprez pri izradi ove mešavine, jer usled isparljivosti natrijum-hipohlorit nagriza disajne puteve. Koristiti hladnu vodu kako bi se smanjilo isparavanje. Rastvor se pravi svež i kao takav koristi (jednom dnevno), navodi se u smernicama Medicinskog fakulteta.

Video: Najbolje prirodne dezinfekcione maramice možete napraviti sami od 2 sastojka koje svi imate u kući

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    4. april 2020 | 18:46

    Gde videste ovu flašu od dva litra za sliku? Ja ne videh ni litarsku od početka ovog...čega već...

  • Mila

    4. april 2020 | 17:03

    Stalno uoucuju da Alkohol najbolje ubija virus. Ali molim vas, pa niko od domaci stava ga nema, nema da se kupi. Gde su te nade fabrike, Iskra Barič, Zupa Aleksandtovac,... Ispada da se nista ne proizvodi u Srbiji, nije istina, a gde je onda taj benzin, varikina, domedtos.

  • Biljka

    4. april 2020 | 16:55

    Sve je to lepo doktore, a gde da nadjmo taj alkohol? Jer izvezen mozda u BH isto kao i kvasac kojeg isto nigde nema?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA