≫ 

Zemlje u kojima deca primaju ovu vakcinu imaju čak 6 odsto manju smrtnost od korona virusa?

BCG vakcina se u Srbiji daje u prvim danima bebinog života

  • 7
vakcina Foto: Pixabay.com

Zemlje koje imaju široko rasprostranjen program vakcinacije koji uključuje BCG vakcinu imaju čak 6 puta manju smrtnost od korona virusa, prenosi Daily Mail.

BCG vakcina daje se na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života (ukoliko na rođenju nisu bili zadovoljeni zdravstveni preduslovi da dete primi vakcinu). Ona štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa.

Ovo je vakcina koja je napravljena pre jednog veka i daje imunitet za tuberkolozu, ali se zna da ima i brojne druge prednosti.

Prethodna ispitivanja dokazala su da su ljudi koji su primili ovu vakcinu imali bolji imunitet koji je sposobniji da se zaštiti od infekcije.

Tačan način na koji ova važna vakcina pomaže u odbrani od drugih infekcija je relativno nepoznat, ali pretpostavlja se da je reč o jačanju urođenih mehanizama imunog sistema.

Ovi efekti uključuju pojačanu zaštitu od respiratornih bolesti, a prepoznala ih je i Svetska zdravstvena organizacija.

Istraživači iz Amerike u svom radu su napisali zanimljive tvrdnje o ovoj vakcini:

- Nakon što smo analizirali ekonomske statuse država i procenat starijeg stanovništva u najteže pogođenim zemljama korona virusom intrigirala nas je povezanost između upotrebe BCG vakcine i niže smrtnosti od Covid-19 bolesti - naveli su.

Ovo otkriće je objavljeno na sajtu medRxiv, a ne u časopisu jer istraživanje tek treba da bude pregledano od strane akademika koji treba pomno da prouče dato istraživanje.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    8. april 2020 | 17:19

    Evo je poenta price....

  • J..

    8. april 2020 | 17:43

    Veza verovatno da postoji! Spanija ne daje tu vakcinu. Portugalija daje !

  • Nata

    8. april 2020 | 17:49

    Ovo ima smisla. Pocetkom devedesetih moja mama se razbolela od tuberkuloze, brat i ja smo primili vakcinu, tada smo imali 11 i 10 godina. Od tada do sada proslo je cetvrt veka a mi se slabo razboljevamo i kad se to desi za dan ili dva oporavljamo. Ja nikada nisam otvorila bolovanje jel mi nikada nije bilo potrebno. Govorim da sam zilava a nikad mi nije palo na pamet da je to mozda zbog vakcine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA