≫ 

Misterija koja intrigira lekare: Zašto teže oboleli od korone imaju teška oštećenja srca?

A mnogi od njih i umiru od srčanog zastoja

  • 3
srce kardiologija

foto: pixabay.com

Nedavno istraživanje kineskih istraživača otkriva da je čak jedan od pet pacijenata zaraženih korona virusom doživeo teška oštećenja srca, zatajenje srca, pa u nekim slučajevima i smrt.

Od 416 hospitalizovanih pacijenata, 19 odsto njih je pokazalo neka oštećenja srca. Otprilike polovina onih sa oštećenjima podlegla je bolesti, dok je samo 4,5 odsto onih koji nisu razvili oštećenja nakon teškog oblika bolesti.

Izveštaj italijanskih lekara otkrio je slične srčane probleme povezane sa izbijanjem korona virusa i kod ljudi koji nisu imali prethodno srčane bolesnike.

- Zdrav pacijent od 53 godine razvio je miokraditis, ozbiljnu upalu srca, samo nedelju dana nakon što je doživeo temperaturu i suv kašalj zbog korona ivrusa – navodi se u izveštaju.

U drugom slučaju, kako prenosi Njujork Tajms, šezdesetčetvorogodišnji pacijent iz Bruklina primljen je u bolnicu zbog srčanog udara. Međutim, ispostavilo se da je to bio korona virus.

Iako smo znali su pluća pacijenata koji su oboleli od korona virusom najosetljivija, fokus je uglavnom bio na respiratornim problemima.

Ono što još uvek nije jasno je pitanje korelacije ili uzroka: da li su nastali srčani problemi jednostavno nusprodukt reakcije tela na virus - znamo da u teškim slučajevima upala pluća može dovesti do zatajenja srca - ili su to problemi direktno izazvan samim virusom?

 

A tu je i sklonost onih koji već imaju kardiovaskularne probleme da su skloniji težim simptomima.

- Sve u svemu, povreda srčanog mišića se može dogoditi kod svakog pacijenta sa ili bez srčanih bolesti, ali rizik je veći kod onih koji već imaju srčane bolesti – ističe kardiolog dr Muhamed Mađid.

Naučnici imaju nekoliko teorija o vezi između virusa i upale srca. Prekomerni nivo hemikalija zvanih citokini mogao bi izazvati inflaciju i u plućima, i u srcu. To bi takođe moglo imati veze sa izloženošću većem opterećenju virusa, što znači da se određeni pacijenti moraju nositi sa većim ukupnim količinama virusa u njima.

Bolnice nemaju sredstava ili vremena da koriste elektrokardiograme na pacijentima koji boluju od COVID-19, posebno jer je većina, ako ne i svi, izolovana. Ali shvatanje povezanosti moglo bi biti ključno za uspešnu borbu protiv pandemije.

- Moramo pretpostaviti da virus direktno utiče na srce. Ali, bitno je i da znamo - zaključuje doktor.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    9. april 2020 | 10:46

    Pluca ne rade, srce se muci...

  • Wien

    9. april 2020 | 10:26

    Nema razmene gasova u plucima raste CO2 hiperkapnija respiratorna acidoza koja se ne moze korigovati i arrest je nemonovan ...

  • nikolas

    9. april 2020 | 10:19

    OCITO JE DA KOMBINACIJA SARSA I AIDSA-HIVA -SARS2 RAZARA SVE ORGANE -LABORATORIJE ZA BIOLOSKA ORUZJA UNISTICE SVET !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA