≫ 

Francuski lekari otkrili još jedan neobičan simptom korona virusa

Nacionalna unija dermatologa-venereologa (SNDV) tvrdi da je identifikovala novi simptom koji izaziva korona virus

  • 3
Korona virus Foto: Pixabay

Groznica, umor, suv kašalj i nedostatak daha. Ovo su neki od najčešćih simptoma Covid-19 bolesti, ali oni nisu dovoljni da potvrde infekciju korona virusa. To je moguće utvrditi isključivo testom.

Međutim, podmukli virus, poznat kao SARS-CoV-2, može da izazove i pojavu drugih simptoma koji bi mogli da upozore lekare da nešto nije u redu, prenosi Njujork Post.

Nacionalna unija dermatologa-venereologa (SNDV) u Francuskoj je otkrila da su identifikovali novi simptom koji izaziva korona virus, koji se odnosi na promene na koži.

Kožne manifestacije, uključujući izgled promrzle kože, osip i uporno crvenilo, povezane su sa Covid-19, prenosi "Le Figaro".

Iznenadno crvenilo može biti bolno, a dermatolozi su primetili i stvaranje lezija na koži (urtike) koje nastaju zbog urtikarije (koprivnjače).

osip koža Foto: Pixabay

SNDV je pokrenuo diskusiju putem grupe na aplikaciji Whats app u kojoj je svoje mišljenje o koroni iznosilo više od 400 stručnjaka koji rade u privatnom sektoru i u javnom zdravstvenom sistemu u Francuskoj.

Oni su istakli da kožne lezije mogu, ali i ne moraju biti povezane sa drugim tipičnim znakovima Covid-19 bolesti, poput respiratornih problema.

Pojedini pacijenti oboleli od korone nemaju nikakve komplikacije, a mnogi uopšte nemaju problem sa plućima iako se njihov imunološki sistem bori protiv virusa. Dosadašnje studije su pokazale da pacijenti koji ne osećaju nikakve simptome i dalje mogu da zaraze druge i trebalo bi da se samoizoliraju kako bi sprečili širenje virusa.

Korona virus Ovako izgleda korona virus / pixabay.com

Nacionalna unija dermatologa-venereologa otkriva da je “analiza mnogih slučajeva pacijenata obolelih od Covid-19 bolesti pokazala da se ove manifestacije na koži mogu povezati sa novim korona virusom", navodi se u saopštenju.

- Upozoravamo javnost i medicinsku struku kako bismo što brže otkrili potencijalno zaražene pacijente - naglašeno je u saopštenju za javnost.

Stručnjaci su savetovali pacijente da se obavezno konsultuju sa lekarom u slučaju da pojave ovih simptoma.

Korona virus Foto: Pixabay

Generalni direktor zdravlja Džerom Salomon rekao je "da nije upoznat ni sa jednim objavljenim radom koji može pokazati dermatološku simptomatologiju u slučajevima Covid-19".

Solomon je dodao je da "još uvek ne znamo sve o novom korona virusu i da svakodnevno učimo nove stvari".

Ako imate bilo koji problem sa kožom, trebalo bi da se obratite lekaru. Ne samo zato što bi to mogao biti Covid-19, već zato što se sve dermatološke bolesti moraju lečiti bez obzira na druga zdravstvena stanja.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    10. april 2020 | 14:02

    Hajde naucnici !,uspeli ste da napravite atomsku bombu,gde ceo svet trepi pred tom opasnoscu,aj sada napravite vakcinu ili neki lek da spasite covecanstvo

  • 🙋

    10. april 2020 | 14:06

    To neki novi virus hara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA