≫ 

Dr Predrag Kon otkriva da li nam BCG vakcina pomaže u borbi sa korona virusom

BCG vakcina se u Srbiji daje u prvim danima bebinog života

  • 23

BCG vakcina daje se na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života. Ona štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa.

Nedavno su se u medijima pojavili navodi da BCG vakcina pomaže u odbrani od infekcija, posebno respiratornih, kao i da je u zemljama gde ljudi primaju vakcinu BCG nakon rođenja, manja smrtnost od korona virusa.

Predrag Kon, vakcina Foto: Pixabay, Tanjug/Zoran Žestić

Doktor Predrag Kon je na današnjoj konferenciji održanoj u Palati Srbije rekao da je tačno da postoji zapažanje da BCG vakcina povećava ćelijski imunitet, ali da je potrebno naučno proveriti zašto je to tako.

- Nema sumnje da je kod te vakcine i dalje puno toga ostalo nejasno, kako se u stvari povećava ćelijski imunitet. Zapažanje, koje ne može da se isključi, će verovatno morati dalje da se ispituje i da se procenjuje zašto je to tako. BCG vakcina se daje kod karcinoma bešike, iako nikome nije jasno kako deluje. To zapažanje će morati naučno da se proverava - naglasio je epidemiolog, te dodao da "zemlje u kojima se najviše ispoljio ovaj virus se već decenijama nebesežiraju".

Dobra vest je da smo mi svi dobili BCG vakcinu.

- Mi smo svi vakcinisani. Deca se odmah pri rođenju vakcinišu sa BCG - naglasio je doktor Kon.

Video: Šta tačno znači rep epidemije i zašto je to opasno

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA