≫ 

Novi, krajnje neobičan, simptom korona virusa koji počinju da prijavljuju oboleli širom sveta

Simptom koji je rezultat autoimunog odgovora koji utiče na nervni sistem pacijenta

  • 18
korona virus, koronavirus, temperatura, prehlada, bolest, krevet, muskarac lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock, Pixabay

Njujork Post piše o novom simptomu korona virus koji je prijavilo više od polovine pacijenata koji su imali težu kliničku sliku prilikom oboljevanja.

Sporedan simptom o kojem pacijenti sve češće pišu na društvenim mrežama postao je takozvano zujanje ili šištanje u telu što predstavlja novi, misteriozan znak korona virusa.

Doktori su za Njujork Post objasnili da je ovaj simptom verovatno posledica činjenice da se telo bori protiv bolesti.

Ostali simptomi smrtonosnog virusa su gubitak mirisa, groznica, bolovi, kratak dah, suvi kašalj, temperatura, dijareja, a za neke pacijente nije bilo uopšte simptoma.

Kako sve više pacijenata deli svoje simptome onlajn, mnogi su otkrili da su imali ovaj novi, čudan simptom.

Nocno znojenje, muskarac, bolest, prehlada, grip Foto: Shutterstock

Jedan čovek je na Tviteru simptom zujanja opisao kao „osećaj elektriciteta na koži“.

Tarana Burki poznata kao osnivač pokreta #MeToo objavila je da je njen partner imao virus i pomenula da je imao osećaj kao da mu koža gori.

Rekla je da su zbog tog osećaja koristili kremu na bazi aloje koja se inače koristi za opekotine od sunca.

Čak je i manje poznata influenserka Arijel Čarnas objavila post u kojem piše o „osetljivoj koži“ kada je prvi put osetila simptome bolesti.

Doktori kažu da ovaj simptom nije mnogo čest, a objašnjavaju ga kao deo autoimunog odgovora koji utiče na nervni sistem pacijenta.

temperatura foto-ilustracija: pixabay.com

- Jasno nam je da je novi simptom identifikovan, ali nismo sigurni koliko je raširen – rekao je Daniel Grifin, glavni doktor zaraznih bolesti u asocijaciji Pro Health Care.

- Ovaj osećaj može da bude povezan i sa temperaturom – rekao je dr Vipul Šah, direktor klinike Pack Health.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daki

    11. april 2020 | 11:54

    Na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je i vanredni profesor dr Darija Kisić Tepavčević osim onih profesora koji su u penziji, postoje u istoj oblasti aktivni i redovni profesori: Tatjana Pekmezović, Ljiljana Marković Denić i Sandra Grujičić. Prof Sandra Grujičić ima 65 radova i godišnje objavi 4 rada, prof Ljiljana Marković Denić ima 84 rada i u proseku objavi godišnje 5 radova, dok prof. Tatjana Pekmezović ima ukupno 367 radova od kojih 235 radova na SCI listi sa Hiršovim indeksom 25. Profesorica Pekmezović objavi više radova od prof dr Darije Kisić Tepavčević i sa ukupnom citiranošću 2500. Za uvaženu prof Tatjanu Pekmezović očigledno niko nije čuo ili žena nema neke druge kvalitete koje ima vanredni prof. dr Darija Kisić Tepavčević. Gospodo pre nego što lupate minuse proverite istinitost komentara i ne okreće temu u pravcu mržnje seksizama i omalovažavanje jer ovo je isključivo samo struka koju Srbija treba da zna.

  • Nbg

    11. april 2020 | 12:55

    Ajde bre ne trujte narod više sa simptomima ovog puštenog virusa iz labaratorije. Sedite kod kuće, vodite računa i ne čitajte svakakve gluposti što pišu i stvaraju paniku u narodu. Još malo i nećemo se ni sećati da je Korona i postojala...

  • balkanski špijun

    11. april 2020 | 11:07

    Taj osećaj da "koža gori", ili "trnci po površini kože", je vrlo lepo opisan u slučaju delovanja mikrotalasa, inače, između ostalog, koristi se za razbijanje demonstracija... Mreža 5G radi na istim talasima, tako da nije isključeno da je uzrok svemu ovome, a već je opisano u mnogim naučnim radovima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA