≫ 

Lončar objasnio koliko je važno pratiti vrednosti saturacije kod obolelih od korona virusa

- Svako na vreme prepoznato stanje pacijenta direkto spašava život

  • 8
Zoran Lončar, merenje saturacije u krvi, krvna slika Foto: Shutterstock, Tanjug/Dimitrije Nikolić

U sklopu redovne konferencije za medije o stanju epidemije korona virusa u Srbiji, ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je koliko je važno prepoznati napredovanje bolesti, a jedan od znakova je promena u saturaciji koja predstavlja merenje zasićenosti pacijentove krvi kiseonikom.

- Svako na vreme prepoznato stanje pacijenta direkto spašava život. Ako prepoznate kod pacijenta da je saturacija, recimo, pala na 95, na 93 i na vreme odreagujete šanse za tog pacijenta da se izleči, da preživi su mnogo veće nego kada se prepozna da je saturacija pala sa 95 na 80, ili ne daj Bože na 70.  Šanse takvog pacijenta i odmah da ga stavite na respirator su mnogo manje nego da se to odradilo na vreme. To je sa saturacijom, to je sa promenama na rendgenskom snimku, to je sa promenama kada poslušate pluća pa vidite da na nekom delu čujete bolje, a na nekom lošije. To su sve one stvari koje direktno utiču na ishod lečenja i na rezultat onoga što će se desiti - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

merenje saturacije u krvi, krvna slika Foto: Shutterstock

Kako se meri saturacija?

Čitava procedura je bezbolna i kratka, a izvodi se tako što se instrumentom u obliku štipaljke obuhvati kažiprst ruke pacijenta, kada se u isto vreme na specijalizovanom monitoru prikažu vrednosti pulsa i procenat zasićenja arterijske krvi.

Normalne vrednosti saturacije kreću se od 95–100 %. Ukoliko pacijent ima problema sa plućima ili srcem, vrednosti saturacije će biti smanjene. Saturacija krvi kiseonikom se može izmeriti i ukoliko pacijent boluje od hroničnih bolesti, kao što su – kardiovaskularna oboljenja, opstruktivne bolesti pluća, napadi astme ili laringitisa, dijabetes itd.

Kod zdravih osoba, crvena krvna zrnca (eritrociti) su u arterijskoj krvi skoro u potpunosti zasićena kiseonikom (iznad 98 %). Kod pojedinih bolesti, zasićenost krvi kiseonikom je sniženo, ponekad i ispod 90 %, kada dolazi do ubrzanog rada srca i ubrzanog disanja.

Video: Respiratorna infekcija ne prolazi tek tako: Kon savetuje da svako sa simptomima ide u ambulantu

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    11. april 2020 | 17:28

    Normalne vrednosti su od 90%, jer kod potpuno zdravih osoba vrednosti kiseonika ponekada variraju od 90 do 99%. Preporuka ministru da se informiše o osnovnim stvarima

  • X

    11. april 2020 | 18:45

    Uradi test predsedniku

  • zeljko

    11. april 2020 | 19:41

    kada ce ta vakcina ministre za koju ste najavili pre manje od mesec dana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA