≫ 

Doktor upozorava sve one sa alergijama da tokom pandemije korona virusa ne koriste sprejeve za nos

"Postavljaju se pitanja o sprejevima za nos u trenutku pandemije korona virusa i da li ga zapravo mogu duže mobilizovati virus u nosu“

  • 2
nazalni sprej za nos korona virus foto: pixabay.com

Pojedini lekari u svetu se pitaju da li su sprejevi za nos i ispiranje nosa trenutno najadekvatniji tretman za osobe koje pate od alergija zbog zabrinutosti da zapravo mogu duže zadržati korona virus u nosu.

- Oni koji su alergični na polen napolju kijaju, curi im nos, svrbe ih oči i često dolazi do začepljenja nosa – istakao je dr Pol Voker, otorinolaringolog sa Floride.

Međutim, postoje dva simptoma koja se mogu primetiti i kod ljudi sa alergijama, i kod 30 odsto pacijenata koji su oboleli od Covid19.

- U izveštajima iz Francuske i Italije vidimo da je jedan od najčešćih simptoma gubitak mirisa i ukusa – rekao je i dodao da alergolozi ove simptome vezuju za alergije ili upalu sinusa, pa ističe da ako bi pacijent imao groznicu zajedno sa gubitkom mirisa i ukusa, onda bi se posumnjalo na virus.

Upravo zbog toga lekari često pripisuju antihistaminike bez recepta za kontrolu simptoma alergije. Međutim, tokom pandemije korona virusa su sve više u dilemi.

- Pojavile su neke sumnje da bi nazalni sprejevi mogli lakše da mobilizuju virus, tako da trenutno ne preporučujemo sprejeve za nos, a kratkoročno ispiranje fiziološkim rastvorom više pomaže – ističe on.

Za sada, dr Voker predlaže oralne antihistaminike za kontrolu simptoma alergije sve dok se ne sprovede dovoljno istraživanja koja bi utvrdila da li sprejevi nanose više štete nego koristi tokom pandemije korona virusa.

Jedan od načina da se razlikuje alergija od Covid-19 je i onaj sa kojim se dr Branimir Nestorović slaže – ako patite od začepljenosti nosa vani, ali se osećate bolje kada ste u kući, verovatnije je da je u pitanju alergija.

Video: Evo šta da rade oni sa temperaturom 37,5 i grebanjem u grlu koje traje danima

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    12. april 2020 | 13:43

    Šta ako je obrnuto?

  • Darko F.

    12. april 2020 | 19:58

    Koliko nepoznanica ima u vezi sa korona virusom, a trućaju se ovakve stvari o sprejevima za nos. Samim tim što je neko alergičar ima veću sklonost na dobijanje virusne infekcije jer alergija napravi promene na sluzokoži pa je virus lakše zarazi i napravi svoj pir....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA