≫ 

Dr Branimir Nestorović otkriva ključnu razliku između korone i ostalih respiratornih virusa

Virus je, s medicinske tačke gledišta, više nego interesantan

  • 15
Nestorović, Koroan Virus Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Pixabay

Prof. dr Branimir Nestorović gostovao je jutros u Jutarnjem programu TV Pink gde je govorio o tome po čemu je korona virus, s medicinske tačke gledišta, više nego interesantan.

- Napada bubrege, creva, jetru i srce, a to je nešto što nije karakteristično za ostale respiratorne infekcije. Pre dva dana je objavljeno da jedna trećina tih pacijenata ima problema i sa centralnim nervnim sistemom, odnosno imaju neke blage infekcije. Za sada je nepoznato da li će ti koji su preležali kasnije imati neke posledice.

Kako kaže, u Kini do sada nije zabeleženo da su pacijenti imali neka trajna oštećenja, ali oni koji su bili na respiratoru jesu.

- Njima sama težina bolesti i primena respiratora je faktor rizika da ošteti pluća. Da, vrlo je moguće da će određeni ljudi posle respiratora imati neko oštećenje pluća. Obično to nije značajno, odnosno do te mere da bi kasnije u životu ugrozilo njihovo funkcionisanje, ali je i moguće – istakao je.

Podsetimo, on je pre nekoliko dana govorio o tome šta se tačno dešava plućima kada se pacijent priključi na respirator.

- Kada pacijent dođe u stanje da treba da se stavi na respirator, njegova pluća su oštećena, ali mi ne možemo da znamo koliko. Mi ta pluća uduvavamo vazduh i taj pritisak može biti jako opasan za pacijenta. Podaci iz Engleske su da 51 odsto pacijenata koji ode na respirator umre. U Srbiji je to 40 odsto. Kada na oštećena pluća primenite taj pozitivan pritisak, vi ih pocepate - objasnio je Nestorović.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gazda_Rajko

    13. april 2020 | 11:00

    Odmah u Zadrugu !!!!

  • GP

    13. april 2020 | 11:28

    Negde je napravljen veoma "pametan" virus i pusten na ljudsku populaciju. To je svakome jasno osim onome ko nece da to vidi.

  • Sanja

    13. april 2020 | 11:47

    Koga jos zanima sta Nestorovic ima da kaze?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA