≫ 

SZO: Istina o tome da li oni koji su primili BCG vakcinu imaju manju šansu da se zaraze koronom

Trenutno su u toku dva klinička ispitivanja na tu temu

  • 5

Nakon nagađanja da bi BCG vakcina, namenjena protiv tuberkuloze mogla da zaštiti ljude i od korona virusa, Svetska zdravstvena organizacija izdala je saopštenje u kojem se potvrđuje da za tako nešto još uvek nema dokaza.

Štaviše, oni upozoravaju da bi preusmeravanje zaliha moglo dovesti do toga da bebama izostane vakcina, što bi dovelo do porasta infekcija i smrti od tuberkuloze.

- Nema dokaza da BCG vakcina štiti ljude od infekcije korona virusom. U toku su dva klinička ispitivanja koja se bave ovim pitanjem i SZO će proceniti dokaze kada budu dostupni. U nedostatku dokaza, SZO ne preporučuje BCG vakcinaciju u smislu prevencije Covid-19. Svetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje neonatalnu BCG vakcinaciju u zemljama ili okruženjima sa velikom incidencijom tuberkuloze – navodi se u njihovom saopštenju.

Podsetimo, dr Predrag Kon je na nedavnoj konferenciji rekao da postoji zapažanje da BCG vakcina povećava ćelijski imunitet, ali da su potrebni naučni dokazi za to.

- Nema sumnje da je kod te vakcine i dalje puno toga ostalo nejasno, kako se u stvari povećava ćelijski imunitet. Zapažanje, koje ne može da se isključi, će verovatno morati dalje da se ispituje i da se procenjuje zašto je to tako. BCG vakcina se daje kod karcinoma bešike, iako nikome nije jasno kako deluje. To zapažanje će morati naučno da se proverava - naglasio je epidemiolog, te dodao da "zemlje u kojima se najviše ispoljio ovaj virus se već decenijama nebesežiraju".

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kvrc

    13. april 2020 | 16:19

    Iako nikome nije jasno kako to deluje. Čekajte bre ljudi, kako nikome nije jasno kako deluje a primenjuje se? Kako to sme/može tako?

  • 534

    13. april 2020 | 16:40

    Da je to tačno onda u Srbiji ne bi bilo više od 50 zaraženih. Oboljevaju svi. Od 1 do 101. Ko će preteći ne zavisi od BSŽ nego od imuniteta i ostalih bolesti.

  • Beli

    13. april 2020 | 15:49

    Znaju oni nešto drugo, a ne to.Znaju da uzimaju pare, a za uzvrat ne vraćaju ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA