≫ 

Doktor koji se kockao sa koronom: Zbog ovog otkrića cela medicinska zajednica gleda u njega

Apeluje da se što pre počne sa kliničkim studijama

  • 1
Korona virus Foto: Pixabay

Širom sveta lekari se nose sa teškim i stresnim odlukama pokušavajući da shvate kako Covid-19 ubija svoje pacijente. Jedna rastuća teorija se pak, izdvojila – mali ugrušci krvi začepljuju pluća i dovode do smrti?

Dr Homan Por iz Njujorka nije mogao to da dokaže. Potrebni testovi bi dodatno ugrozili njegovo osoblje, ali specijalista za pluća je video tragove koji „vrište“ da su u pitanju bili krvni ugrušci. Tako je odlučio da se kocka, pa je izvadio najpoznatiji lek za lečenje moždanog udara i zadržao dah.

- Rekao sam sebi da ne mogu ništa da izgubim. Tada sam odlučio da pacijentkinji dam ne samo sredstvo za razređivanje krvi već i za skupljanje krvnih ugrušaka.

Kineski lekari su prvi oglasili alarm kada je u pitanju ova tema. U martu su specijalisti kardiologije savetovali jedan američki univerzitet da paze na krvne ugruške i rekli da bi određeni testovi krvi koji ukazuju na porast rizika za zgruđavanje krvi mogli signalizirati koji pacijenti su u većoj opasnosti.

Ali, da li su oni bili uzrok pogoršnja ili samo posledica?

Mnoge bolnice u svetu pokušavaju preventivno da daju terpiju protiv zgrušavanja krvi. Postoji i velika rasprava oko toga koje lekove treba koristiti, koja je doza sigurna i u kojoj fazi bolesti treba da počinju da se daju ti lekovi.

Dr Por je u trenutku kada se žena doslovno gušila bez kiseonika odlučio da joj da lekove za razblaživanje krvi. Kupio joj je par dana, ali nažalost, žena je potom preminula.

Kako kaže, neki pacijenti koji su imali lakšu kliničku sliku od pomenute žene nakon primene ovih lekova pokazali su poboljšanje nivoa kiseonika.

Upravo je iz tog razloga pozvao naučne krugove da hitno sprovedu kliničke studije koje će utvrditi da li abnormalni ugrušci krvi podstiču pogoršanje kod obolelih od korone i koji lekovi su najadekvatniji da se daju, čime je probudio interesovanje medicinske zajednice.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    14. april 2020 | 10:33

    Svaki dan spektakularno otrikce.Znamo da se trude da pronadju lek ,ali ispade da su pronasli 100 nacina lecenja a ljudi i dalje stradaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA