≫ 

Koliko testovi na antitela znače u borbi protiv COVID-19?

Dok se svet bori protiv novog korona virusa, mnogi polažu nadu u testove na antitela kao moguće rešenje

  • 0
Korona virus Ovako izgleda korona virus / pixabay.com

U toku su studije čiji je cilj utvrđivanje trajnosti imuniteta koji omogućavaju antitela, koja ipak treba smatrati samo sredstvom koje treba da pruži određen nivo zaštite dok ne bude razvijena vakcina.

- Čak i tada, vakcina će možda morati da se daje jednom godišnje - kaže za CNN Vilijam Šafner, stručnjak za infektivne bolesti sa američkog univerziteta "Vanderbilt".

Ovakvi testovi nisu namenjeni dijagnostikovanju aktivne infekcije korona virusom, već se pomoću njih utvrđuje da li su u imunom sistemu prisutni proteini poznati kao antitela.

Ukoliko se u uzorku krvi neke osobe pronađu antitela, to znači da je ona bila izložena virusu i razvila ta antitela protiv njega, što može ukazivati na to da bar donekle poseduje imunitet, ali stručnjaci nisu sigurni koliko je taj imunitet jak i trajan, prenosi CNN.

Američka administracija za hranu i lekove još nije odobrila nijedan test na antitela protiv COVID-19, ali test koji proizvodi kompanija "Seleks" dobio je odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima, na osnovu novih propisa koji olakšavaju proizvodnju i distribuciju ovakvih testova

Međutim, to što testovi nisu formalno odobreni od strane FDA znači da nisu bili podvrgnuti rigoroznom procesu kojim se potvrđuje njihova tačnost, što kod nekih stručnjaka izaziva zabrinutost.

Osim pružanja određenog nivoa imuniteta, prisustvo antitela moglo bi pomoći u identifikovanju ljudi koji su, uz blage ili čak nepostojeće simptome, bili zaraženi a da to nisu ni znali, a to saznanje dalo bi i bolji uvid u to u kojoj meri su asimptomatični pojedinci doprineli širenju virusa.

Budući da su u toku klinička ispitivanja upotrebe krvne plazme rekonvalescenata u lečenju korona virusa, testiranje na antitela olakšaće i pronalaženje donatora krvne plazme.

Video: Doktorka Darija o potencijalnom lečenju krvnim serumom obolelih od korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA