≫ 

Američki lekari: Ukoliko se oboleli od korona virusa okrenu na stomak to može da im spasi život

Okretanje pacijenta i njegovo postavljanje u "ležeći položaj na stomaku“ može da spasi život obolelih od korone

  • 0
respirator Foto: Pixabay.com

Lekari su otkrili novu metodu u lečenju teških bolesnika obolelih od korona virusa - okretanje pacijenta na stomak pomaže da se poveća količina kiseonika u plućima, prenosi Si-En-En.

Ova tehnika je poznata i kao "pozicioniranje tela u ležeći položaj na stomaku", a uveliko je koriste američki stručnjaci u borbi za živote obolelih od korona virusa, koji imaju najtežu kliničku sliku.

- Tako spasavamo živote, 100 odsto. To je tako jednostavno uraditi, a videli smo izuzetno poboljšanje kod pacijenata - kazala je doktorka Mangala Narišman, direktorka odeljenja za teško obolele u mreži za zdravstvenu negu "Northwell Health", u čijem vlasništvu se nalaze 23 bolnice u Njujorku.

Pacijenti kod kojih je potvrđena Covid-19 bolest često umiru od ARDS-a (akutni respirаtorni distres sindrom). Isti sindrom ubija i pacijente koji imaju grip, upalu pluća i druge bolesti.

Pre sedam godina francuski lekari objavili su članak u Žurnalu medicine Nove Engleske (New England Journal of Medicine) koji pokazuje da pacijenti sa ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru ako leže na stomaku.

Koronavirus, respirator, bolesnik Foto: Tanjug/AP

Od tada lekari u Sjedinjenim Američkim Državama sve ARDS pacijente, koji su prikačeni na respiratore, postavljaju na stomak. Sada to obavezno rade kod svih pacijenata obolelih od korona virusom.

Si-En-En navodi da su američki lekari tako okrenuli na stomak jednog pacijenta na Long Ajlendu i da je potom stopa zasićenosti kiseonikom porasla sa 85 na 98 odsto.

Pacijenti obično ostaju da tako leže oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima kako bi lekari imali bolji pristup prednjoj strani tela i lakše mogli da im daju potrebne lekove.

Lekari,bolnica, koronavirus, lečenje Foto: Tanjug/AP

U Opštoj bolnici u Masačusetsu, „tim medicinskih sestara“ posećuje pacijente izvan odeljenja intezivne nege kako bi ih podstakle da se okrenu na stomak. Pošto bi nekom pacijentu moglo da bude neprijatno da provede 16 sati na stomaku, medicinske sestre pokušavaju da ih nateraju da provedu najmanje četiri sata na stomaku, podeljeno u dve seanse.

- Većina je spremna da proba. Koliko dugo ostaju u tom položaju zaista varira od osobe do osobe, bilo da im je ugodno da zaspe u tom položaju, ili im je dosadno i žele da se okrenu leđa - kaže Katrin Hibert, načelnik Odeljenja za intezivnu negu Opšte bolnice u Masačusetsu.

Francusko istraživanje iz 2013. odnosi se samo na pacijente koji bili na respiratorima, tako da nije sasvim jasno šta utiče na položaj stomaka kod pacijenata koji nisu tako teško bolesni.

respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

Podsetimo, prof. dr Branimir Nestorović je takođe pričao o ovoj metodi pozicioniranja tela kod bolesnika obolelih od korona virusa. 

- Pacijent bi trebalo da se okreće jer mu se na taj način olakšava disanje. Tada se pacijent okrece na stomak, ali i to zna biti komplikovano ako je priključen na respirator - rekao je Nestorović.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA