≫ 

Da li se u ovom leku krije nada? Japan pojačava proizvodnju leka za lečenje Covid-19

U pitanju je lek Avigan koji se već uveliko koristi kod osoba obolelih od gripa

  • 0
Japan Avigan foto: pixabay.com

Japanska Fudžifilm korporacija saopštila je danas da je započela veću proizvodnju leka Avigan, koji se inače koristi protiv gripa, a testiran je prilikom lečenja respiratornih infekcija izazvanih novim korona virusom.

Kako navode, cilj je da se do septembra obezbedi dovoljna količina leka za lečenje do 300.000 pacijenata mesečno, prenosi agencija Kjodo.

Lek se trenutno klinički testira u Japanu kao mogući lek za virus Kovid-19, a nakon jedne kineske studije koja je pokazala da je lek efikasan u lečenju pacijenata.

Ukoliko se efikasnost i bezbednost leka Avigana potvrde u kliničkim testiranjima koja su počela 31. marta, japanska vlada će najverovatnije odobriti korišćenje leka u lečenju Kovida-19.

Inače i strane vlade su pokazale interesovanje za lek, tako da japanska vlada planira da obezbedi Avigan za 20 zemalja i to besplatno.

Ipak, pošto se smtara da Avigan, poznat i kao Favipiravir, može da uzrokuje defekte dece prilikom rođenja, ne mogu da ga koriste trudnice ili žene koje su možda trudne.

Video: Doktor Srđa Janković: Ko je izlečen od COVID-19, može da oboli ponovo, počinjemo sa lečenjem serumom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA