≫ 

Da li osoba koja je obolela od korona virusa može da zarazi druge dok priča?

Nova studija govori o još jednom mogućem putu prenošenja

  • 1
Pričanje, korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Još uvek nije do tančina jasno da li korona virus može da se prenese samo dok osoba priča jer je poznato da do zaraze dolazi kada obolela osoba kije ili kašlje, prenosi Express.

Nova studija osvetljava još jedan mogući put prenošenja.

Prema istraživanju koje su predvodili naučnici sa kalifornijskog Univerziteta u Dejvisu, normalnim govorom, pojedinac koji je još uvek bez simptoma ali je inficiran korona virusom može da proizvede dovoljno aerosolizovanih čestica za prenošenje infekcije.

Prema mišljenju profesora hemijskog inženjerstva Vilijamu Ristenpartu i koautoru studije koja će uskoro biti objavljena, aerosoli su čestice koje su dovoljno male da mogu da putuju kroz vazduh.

- Običan govor stvara značajne količine aerosoli iz respiratornih čestica – rekao je.

Prošle godine prof. Risteprat i student postdiplomskih studija Sim Asadi i njegove kolege objavili su rad u kojem se obrazlaže da što osoba glasnije govori to se više čestica emituje pa su neki pojedinci zbog toga „superemiteri“ koji ispuštaju i do 10 puta više čestica od drugih.

Ipak, proračun koliko lako se virus poput korone širi kroz kapljice govorom zahteva multidisciplinarni napor, napomenuli su autori studije.

Potrebno je detaljno proučiti koliko daleko kapljice dosežu jednom kada se govorom izbace, kako na njih utiče kretanje vazduha u sbi i koliko brzo se slegnu zbog gravitacije.

Video: Britanski lekar o iskustvima u lečenju korona virusa

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    17. april 2020 | 11:50

    Koliko simptoma ima ovaj virus pa to dosada ni grip ni razni virusi nisu imali ni u pola .Jos da ustanove kada se prdne da se naj vise prenosi virus .Ma ljudi ovo je stvarno j...lud zbunjenog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA