≫ 

Američki naučnici rešili dilemu da li se virus prenosi preko ambalaže

Korona virus nije stomačni virus već respiratonrni i kao takav se ne prenosi preko pakovanja za hranu

  • 3
KUPOVINA STARIJI MERE GRAĐANI U PRODAVNICAMA , RED ISPRED PRODAVNICE Foto: Tanjug/Rade Prelić

Američka Agncija za hranu i lekove (FDA) poručila je danas građanima da nije potrebno da peru i brisu pakovanja hrane koje su kupili u samoposluzi, jer se korona virus tako ne prenosi.

- Glave gore, potrošači nema potrebe da brišete i perete ambalažu hrane nakon povratka kući - navela je FDA u nastojanju da umanji strahove Amerikanaca da bi ambalaža mogla biti zaražena koronavirusom, jer neke studije ukazuju da virus može da živi na određenim površinama od nekoliko sati do nekoliko dana.

- Želimo da uverimo potrošače da ne postoje evidencije o ljudskoj ili životinjskoj hrani ili ambalaži hrane koja je povezana sa prenošenjem korona virusa koji izaziva COVID-19. “, navedeno je na sajtu FDA.

FDA podseća sve ljude da ukoliko se već brinu oko ambalaže, više pažnje obrate da u prodavnici provedu manje vremena - tako što će na vreme napraviti spisak svega što im je potrebno.

Takođe, podsećaju da je važnije da misle da drže distancu kao i da češće peru ruke.

Pranje ruku, ruke, higijena, Shutterstock

Podsećaju da korona virus nije stomačni virus već respiratonrni i da se kao takav ne prenosi preko pakovanja za hranu. FDA dodaje da svako ko želi da obriše pakovanja hrane ipak može to da čini ako želi dodatnu predostražnost.

Video: Evo kako da za samo 20 sekundi pravilno operete ruke i sprečite širenje korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ali...

    18. april 2020 | 11:30

    Ti diras rukama ambalazu i samim time kontaminiras ruke, posle istim putem u organizam... Ambalaza je kao i svaki drugi prenosilac virusa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA