≫ 

Deca ovog uzrasta nikada ne bi trebalo da nose masku za lice, jer postoji opasnost od gušenja

Ponekad maska može da donese više štete nego koristi

  • 2
Dečak, dete, maska. koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dok mnogi zvaničnici vlade i medicinski stručnjaci savetuju ljude da nose maske na licu kada izgaze napolje, kako bi sprečili širenje korona virusa, pedijatri kažu da to može biti štetno za bebe, prenosi Dejli mejl.

Britanski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je saopštio da novorođenčad ima male disajne puteve tako da maska može da donese više štete nego koristi, a doktori upozoravaju da može da izazove gušenje.

- Deca mlađa od dve godine nikada ne bi trebalo da nose maske zbog rizika od slučajnog gušenja - kazao je dr Majk Kapelo, neonatolog u dečjoj bolnici Park Ridge u Ilinoisu.

On objašnjava da deca imaju malde disajne puteve, posebno novorođenčad.

- Mala imaju veoma male disajne puteve i nemaju dovoljno snage da reaguju i spreće gušenje u slučaju da im maska za lice onemogućava nomalno disanje- dodao je doktor Kapelo.

Dete krevetac beba Foto: Pixabay.com

Sa mišljenjem poznatog lekara se slaže i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti...

- Tkanine za pokrivanje lica ne smeju se stavljati na decu mlađu od dve godine, osobi koja ima probleme sa disanjem ili je u nesvesti, kao i osobama koje ne mogu da skinu masku bez tuđe pomoći - piše na zvaničnom sajtu CDC-a.

Lekari savetuju da, ako morate da izađete napolje zajedno sa bebom, postavite ćebence lagano preko auto sedišta ili nosača, ali nikako preko bebe.

dete, spava Foto: Pixabay

Strani mediji pišu da se na Amazonu, najvećoj svetskoj onlajn prodavnici današnjice, pojavilo nekoliko kompanija koje prodaju maske koje su navodno posebno napravljene da odgovaraju bebama.

Da li vi stavljate svom detetu masku za lice kada izlazite napolje?

Video: Lončar: Struka će odlučili kada će majke i deca moći da izlaze

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    19. april 2020 | 10:21

    Mnogi bi da zarade u ovoj ,frci, njih interesuje profit a o posledicama ni ne Razmisljaju. Za takve slede , kazne, oduzimanje licence Za rad, zbog nepostovanje strucnog misljenja.

  • tea

    19. april 2020 | 10:05

    novorodjence ako setas ptebaciced tetra pelenu preko kolica .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA