≫ 

Dr Ana Gligić otkriva kako da se ponašamo kada se mere opuste: Da li će normalan život biti moguć?

Sve mora ići polako, pa tako i vraćanje u normalu.

  • 12
ana gligić foto: pixabay.com; printscreen/TV Prva

Dr Ana Gligić, virusolog u penziji u Jutanjem programu TV Prva govorila je kako će život izgledati posle pandemije korona virusa i zašto moramo da budemo oprezni čak i kada se mere opuste i prođe vanredno stanje.

- Moramo da se čuvamo i izbegavamo ljude koji kašlju, a posebno one za koje znamo da su bili u kontaktu. I sama sam pročitala jedan rad iz Kine u kojem se navodi da je jedan čovek nosio virus 47 dana po ozdravljenju! Dakle, mesec i po dana. To nijedna bolnica ne može da podnese i neće držati zdravog čoveka, već će ga otpustiti, što je normalno.

Dr Gligić, koja je bila šef laboratorije u vreme epidemije variole vere u Srbiji ističe da je i sama predvidela da će epidemija trajati do sredine maja.

- Iz iskustva sa drugim prirodno žarišnim virusnim infekcijama predvidela sam da će ovaj virus polovinom maja izgubiti brzinu u prenošenju i da ćemo se polako vraćati normalnom životu. Ali, to mora biti zaista polako. Nadam se da ćemo se izvući, ali se nenadam da ćemo se ovog virusa rešiti tako što ćemo ukinuti sve mere i što će doći leto – rekla je i dodala da se moramo pripremiti da dobijemo vakcinu što pre kada ona bude puštena na tržite.

- Moraju se uraditi serološka ispitivanja da se vidi kakav imunitet ima nacija – zaključila je dr Gligić.

Video: Penzioneri uskoro dobijaju dozvolu za kretanje, Kon objasnio ogromnu promenu u toku policijskog časa

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 535

    19. april 2020 | 10:53

    Zašto nju nisu uzeli da bude u stručnom timu? Možda jedini doktor kome verujem. Žena fina, lepo objasni, bez tenzije. Hvala Vam Ana!

  • Ivan

    19. april 2020 | 10:21

    Srbi uz dve casice rakije brzo se vracaju u normalu imamo mentalitet drugaciji od ostalih...

  • Ja

    19. april 2020 | 12:52

    Cim malkice popuste mere narod ce odmah da organizuje koncerte, vasare, veselja, proslave, mitinge, rostilje I ostala grupna okupljanja. Takav je covek i tako ce biti svuda u svetu a posebno kod nas i onda posle 5 dana kod nas ce biti min 2000 dnevno zarazenih I onda sve iz pocetka sa izolacijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA