6 saveta da pregurate mentalnu krizu: Živi s rakom usred korona virusa, ali ne gubi nadu

Za nju je karantin težak koliko može biti...

  • 0
Žena, proleće, cveće, bašta Foto-ilustracija: Pixabay

Život s rakom je za nju do skoro bio najveći izazov, a onda je "na vrata zakucao korona virus", a zatekao ju je bolesnu i sa dvoje dece, piše The Sun.

- Rak mi je dijagnostikovan pre tri i po godine, i od tada se psihički borim sama sa sobom. Živim u neprestanom strahu od smrti. Ne može se rečima opisati kroz šta sve čovek prođe u takvim trenucima. Međutim, u poslednje vreme sam naučila da se osećam prijatno sama sa sobom, napravivši strategije koje mi pomažu da prebrodim svaki dan – kaže četredesetpetogodišnja žena koja je želela da ostane anonimna.

Ona smatra da ju je život sa bolešću pripremio za trenutnu pandemiju korona virusa, pa je rešila da predoči 6 saveta koji, prema njenim rečima, pomažu u očuvanju mentalnog zdravlja.

Prestanite da mislite da je ovo borba

- Ovo nije fer borba, i, uprkos svemu što pokušate, ponekad nije moguće preživeti. Pogotovo sa korona virusom. Toliko je brz i nemilosrdan da oboleli jednostavno nemaju potpunu šansu da se izbore. Bitno je da satremo virus u korenu, a to je posao za medicinske radnike. Mi, građani, možemo pomoći time što ćemo ostati kod kuće i pridržavati se pravila na koja nam je ukazano – ističe ona.

Tragajte za nadom

- Teško je, ali morate da se trudite da tragate za nadom. Lično je nalazim u svojim dragim komšijama, u angažovanju ljudi na ulicama, u pomoći ranjivima, u svojoj deci...

Budite u pokretu

- Vežbanje je ono što me spasava. Otkad sam saznala da imam rak, svaki dan trčim, pešačim, radim sve ono što mi telo dozvoljava. Nije nepoznato da fizička aktivnost poboljšava i mentalno zdravlje. Pre nego što je pandemija počela, trčala sam po pet kilometara dnevno, a sad radim vežbe kod kuće i trčim u mestu.

Komunicirajte, ali mnogo

- Koristite sve moguće aplikacije za video pozive. Što više razgovarajte sa porodicom, rođacima, prijateljima. Ovo je neverovatno dobar način da se psihički pregura. Podela briga, suza, smeha pomaže da se kriza prebrodi.

Žena, proleće, cveće, bašta Foto-ilustracija: Pixabay

Tražite vidove zabave

- To što su mi deca kod kuće daje mi alibi da radim najčudesnije stvari, koje u suprotnom verovatno ne bih praktikovala. Plešemo, izvodimo magične trikove, oblačimo se u šašave odore, gledamo "Prijatelje", smejemo se. Idealan vid terapije.

Tragajte za pričama koje inspirišu

- Nedavno, gledajući jedan istorijski dokumentarac, plakala sam bejavši ganuta životom veterana Drugog svetskog rata, koji je nakon haosa čak prikupio i ogromnu svotu novca za bolnice. On treba da bude primer za sve nas. Priče koje inspirišu mogu biti povoljan razlog da vam daju podstrek da ne odustajete, teravši vas u nove svakodnevne pobede. Potražite ih na televiziji, internetu, u knjizi. Svetska istorija je puna takvih heroja – poručuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA