≫ 

Čuvena srpska doktorka iznenadila odgovorom na pitanje da li ćemo koronu lečiti matičnim ćelijama

Iako je stručnjak najviše u toj oblasti, kaže da matične ćelije ne pomažu u lečenju korone

  • 27
Koronavirus, dr Nadežda Basara Foto: Pixabay, Telegraf

Prof. dr Nadežda Basara je jedan od najvećih srpskih eksperata u medicini, jedini priznati hemato-onkolog iz balkanskih zemalja u Svetu, takav stručnjak u transplataciji matičnim ćelijama da njen rezultat od 87% uspešno izlečenih hematoloških pacijenata dve godine posle transplantacije još dugo neće biti nadmašen!

Pored onkologije, hematologije, intezivne medicine i pulmologije vodi i korona odeljenje na Klinici Sankt Franciskus u Nemačkoj.

Profesorka doktorka Nadežda Basara, uživo se putem Skajpa, uključila u Jutarnji program RTS-a gde je govorila o tome kako leče obolele od korone.

- Proces lečenja je takav da bolesnici koji imaju temperaturu i zapaljenje pluća dobijaju kiseonik, smanjuje se temperatura, prate se u bolničkim uslovima i samo ako zbog loših gasova u krvi idu na respirator. Srećom, takvih pacijenata smo imali samo četvoro.

Ona je istakla da bi ove nedelje trebalo da bude inicirana studija Svetske zdravstvene organizacije koja će testirati 4 leka za lečenje korona virusa.

- Prvi je rendesivir, koji je testiran tokom epidemije sa ebolom, zatim kaletra lek koji je već registrovan za lečenje obolelih od HIV-a, treći je kombinacija kaletre i interferena, a u četvrtoj grupi je lek hlorokin koji je registrovan u lečenju malarije. Tek onda će ta velika studija SZO pokazati koji je od ova četiri leka najbolji u lečenju korone. Bilo je mnogo više preloga, ali su oni posle jako duge analize i patofiziologije virusa odlučili da samo ova četiri leka testiraju u multietičnoj studiji koja će u isto vreme biti sprovedena u mnogim zemljama – kaže dr Basara.

Iako je stručnjak u lečenju matičnim ćelijama, kaže da ovoga puta one ne mogu pomoći.

- Matične ćelije ne mogu da pomognu u lečenju korona virusa. Svako ko zna šta matične ćelije rade, dakle obnavljaju hematopoezu i tkivo shvataju da one ne pomažu. Korona virus mora da se ubije, a matične ćelije ne ubijaju nego obnavljaju. Osim toga, da pomažu SZO bi ih odavno preporučila. Mislim da je vrlo neodgovorno da nekompetentni ljudi tako nešto predlažu – zaključila je.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada BG

    21. april 2020 | 09:21

    Profesorka Basara je dijamant medju Profesorima i lekarima,veliki čovek i humanista i patriota.Ko je imao čast da je upozna zna o čemu govorim. Takodje, njeno nevidjeno požrtvovanje i bespoštedna borba za ljudske živote,ostavlja bez daha. Ja kao njen bivši pacijent to vrlo dobro znam. Hvala puno za tekst o Profesorki, a njoj lično šaljem puno pozdrava i želim dobro zdravlje. Vladimir iz Beograda

  • Natasa i Igor

    21. april 2020 | 13:21

    Svaka cast Profesorka,po ko znakoji put ste dokazali vaznost razumevanja terapija maticnim celijama svojim strucnim i naucno dokazanim izjavama. A zapusili ste istovremeno usta nestrucnim pojedincima a i nekim nestrucnim lekarima,koji vec duze vreme kroz pojedine,verujemo placene komentare i intervjue,prodaju maglu srpskom narodu. Srdacan pozdrav za dragu Profesorku Basaru i za Telegraf

  • Hvala od srca

    21. april 2020 | 13:32

    Dragoj Profesorki veliki pozdrav i puno zdravlja u daljoj karijeri. Izuzetan stručnjak,prava lavica u borbi sa najtežim bolestima. Hvala za odlican tekst,srdačan pozdrav redakciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA