≫ 

ISPRAVKA Crnogorsko primorje ne krije ubicu korona virusa

Morska životinja koja se može naći i u crnogorskom delu Jadranskog mora, predstavljena je kao „ubica korona virusa“, što je dezinformacija

  • 20
Žuti sunđer, Aplysina aerophoba Foto: Wikimedia/Esculapio

Mediji u regionu senzacionalistički su preneli pretpostavku doktora Hermana Erliha o tome da supstance iz takozvanog zlatnog sunđera potencijalno mogu da pomognu u lečenju kovida-19. Pretpostavke su predstavljene kao tvrdnje i naučna otkrića, iako za to još nema konkretnih dokaza.

Aplysina aerophoba, kako glasi latinski naziv „zlatnog sunđera“, u svom prirodnom okruženju, na morskom dnu, sija sav žut. Ukoliko ga izvadite iz vode, njegova zlatna boja se pretvara brzo u plavo-crnu.

Već nekoliko godina naučnici istražuju jedinstvena svojstva ove vrste morskog sunđera koja prirodno proizvodi antivirusne supstance. Oni su uspeli da izdvoje veće količine supstance, koja bi mogla da bude korišćena u kliničkim ispitivanjima na patogen koji izaziva kovid-19.

Njihovi zaključci o lekovitim svojstvima ovog sunđera, do kojih su došli ispitivanjima, objavljeni su na sajtovima Science Direct i IDW.

Ali, mogućnost da se bioaktivna supstanca izolovana iz ovih sunđera klinički testira kao potencijalni lek za kovid-19 još uvek je veoma daleko od leka za ovo oboljenje.

Žuti sunđer, Aplysina aerophoba Foto: Wikimedia/Parent Géry

Dr Erlih je za Dnevne novine potvrdno odgovorio na eksplicitno pitanje “da li supstance iz ovih sunđera mogu da leče zaražene od korona virusa”. Ipak, doktor nije naveo da li su vršena istraživanja delotvornosti ovih supstanci konkretno pri lečenju bolesti kovid-19, i napomenuo da “institucije mogu da ih pitaju o bromotizorinu za anti-kovid testove”.

On je istakao da na temi zlatnih sunđera sarađuje sa kolegama sa Instituta za biologiju mora Kotor od 2008. godine.

Odgovarajući na pitanje Dnevnih novina da li supstance iz ovih sunđera mogu da leče zaražene od korona virusa, dr Erlih je odgovorio da mogu.

Dr Erlih kaže da u Jadranu raste sunđer koji ima izuzetnu sposobnost da se odbrani od bakterija i virusa, među kojima su i RNA virusi kao što je SARS Cov-2. (...)

- Prednost Crne Gore je što smo razvili metode za uzgoj verongijskih sunđera zasnovane na regenerativnom tkivu, kao i brzu ekstrakciju bromotirozina (5-15 minuta) i proizvodnju do 10 grama pojedinačnih supstanci (tj. Aeroplisinina, izofistularina), koje su prepoznati kao inhibitori RNA virusa, a Bromotirosin derivati iz morskih sunđera inhibiraju replikaciju hiv-1 invitro. Takve količine mogu se odmah koristiti za klinička ispitivanja. Dakle, odgovarajuće institucije mogu nas pitati o bromotizorinu za anti-kovid testove.

Žuti sunđer, Aplysina aerophoba Foto: Wikimedia/Yoruno

U međuvremenu je timu naučnika uspelo da realizuje novu metodu po kojoj aktivne supstance iz sunđera pretvaraju u kristalnu formu i to u toj meri koja je potrebna za kliničke studije. Oko 10 grama je izolovano i njih mogu odmah da ustupe za laboratorijske studije u vezi sa borbom protiv Sars-CoV-2.

- Naravno da smo u ovoj aktuelnoj situaciji otvoreni za saradnju sa odgovarajućim službama i institucijama - kaže profesor Erlih.

I dok je iz drugih zemalja već dobio odgovarajuće upite, stručni svet u Nemačkoj se do sada nije baš pokazao previše zainteresovanim.

Kako navodi Raskrinkavanje, “nije tačno da se morski sunđeri koje testiraju nemački naučnici nalazi isključivo u Crnoj Gori”.

Morski sunđer Aplysina aerophoba nalazi se u Jadranskom moru, najvećem delu Zapadnog i Severnog Mediterana, i u vodama Atlantika uz obale Zapadne Afrike, a ne samo u crnogorskim vodama.

Tvrdnja da “lek protiv korone leži na morskom dnu u Crnoj Gori” nije zasnovana na naučnim istraživanjima i potvrđenim činjenicama, već na pretpostavci koja još uvek nije istražena i dokazana. To je u izjavi za Dnevni list naveo i Dr Mirko Đurović, viši naučni saradnik u Institutu za biologiju mora:

- Kolega dr Herman Erlih se godinama bavi ovom temom. Ovi sunđeri nisu ekskluzivitet Crne Gore, ima ih na čitavom Jadranu, ali mi smo uspeli da ih gajimo i veštački u eksperimentalnim uslovima. Uspeli smo da iz njih izdvojimo aktivne supstance i pre desetak dana smo poslali jedan projekat u Nemačku, a koji se tiče njihovog antivirusnog i antibakterijskog dejstva. Dr Erlih je projektu dodao i njegovo dejstvo protiv korona virusa. Ostaje da se vidi šta će sa tim biti - kazao je za Dnevne novine dr Đurović.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

Napomena: Tekst je ispravljen zbog prvobitno obajvljenih netačnih tvrdnji da su „svetski naučnici usmerili pažnju ka Crnoj Gori, jer se ubica korona virusa krije u dubinama Jadrana“. Tekst je dopunjen relevantnim informacijama koje je objavio portal Raskrinkavanje.me

(Telegraf.rs/Primorske.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lignjoslav

    21. april 2020 | 12:01

    I na kraju će da nas spasi Sunđer Bob, divno.

  • Marko cg primorje

    21. april 2020 | 10:28

    Nema bez cg nista i nasega plavoga jadrana spasicemo svijet hi hi hi🤫🤫🤫💪

  • Gvozdeni

    21. april 2020 | 11:10

    Blago njima.Sada ne moraju više da se znoje od napornih poslova. Samo da još" MILO " da zeleno svetlo šta će njemu da ide na račun a šta ostalima. I postadoše oni Švajcarska preko noći a Korona odlazi za uvek u nekom od muzeja ili na Durmitoru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA