Da li korona virus može da opstane u frižideru i zamrzivaču? Ni naučnici nisu baš sigurni

Još uvek nema usaglašenog mišljenja

  • 2
frižider, namirnice Foto: Pixabay.com

Naučnici i dalje pokušavaju da razumeju pod kojim uslovima korona virus uspeva da opstane na određenim površinama, pa i u frižideru, prenosi News.com.au.

I dok neki eksperti kažu da Covid-19 može da opstane i do dva sata na temperaturama ispod nule, zamenik glavnog medicinskog službenika u Australiji napominje da o virusu i dalje znamo vrlo malo.

U razgovoru za ABC radio, profesor Majkl Kid priznao je da ako je istina da virus može da preživi u zamrzivaču preko dva sata nešto što se detaljno mora proučiti.

U naučnoj zajednici postoje brojne teorije uključujući i činjenicu da je istraživanje sličnih sojeva pokazalo da je virus stabilan, pa čak i da preživljava na temperaturama smrzavanja.

Istraživači iz vašingtonskog neprofitnog udruženja naučnika takođe veruju da niža temperatura i slabija vlaga pomažu virusima da žive duže. Sumnjaju da bi virus mogao da preživi duže.

- Korna virusi su po svojoj prirodi „lepljivi“ – rekao je dr Varner Grin, vodeći virolog sa Gladston univerziteta u San Francisku. Na površinama mogu da prežive iznenađujuće vreme – dodao je.

Ministarstvo zdravlja iz Nju Džersija je 2010. godine koristilo dva virusa koji su povezani s Covid-19 kako bi sagledali uticaj temperature i vlažnosti na njihovo preživljavanje.

Istraživači su otkrili da su niže temperature, oko 4 stepena i niža stopša vlage (20%) pomogle da virus duže živi.

Više od dve trećine virusa je preživelo čak 28 dana. S druge strane, na 40 stepeni i 80% vlage virusi su uspeli da opstanu manje od 6 sati.

Ipak, profesor Kid napominje da o virusu i dalje znamo jako malo.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

- Postoje istraživanja o drugom korona virusu, posebno o SARS-u za koji je takođe utvrđeno da može da ostane aktivan i ako je zamrznut neko vreme. Da li je ta naučna činjenica zaista relevantna u stvarnom svetu, a posebno za nas koji hranu stavljamo u zamrzivače, još uvek nije poznato – rekao je profesor i istakao šta je po njegovom mišljenju najvažnije raditi.

- Pranje ruku nakon izuvanja i diranja cipela je najvažnije, jer virusi se zadržavaju na našim cipelama – naglasio je on.

Ipak, Američka Agncija za hranu i lekove (FDA) poručila je prošle nedelje građanima da nije potrebno da peru i brišu pakovanja hrane koje su kupili u samoposluzi, jer se korona virus tako ne prenosi.

- Glave gore, potrošači nema potrebe da brišete i perete ambalažu hrane nakon povratka kući - navela je FDA u nastojanju da umanji strahove Amerikanaca da bi ambalaža mogla biti zaražena korona virusom, jer neke studije ukazuju da virus može da živi na određenim površinama od nekoliko sati do nekoliko dana.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    21. april 2020 | 14:00

    Pa ako se virus čuva u zamrzivaču laboratorija onda je odgovor jasan.

  • Loki

    22. april 2020 | 05:36

    Meni je prodavacica kinula na zapakovani hleb. Za svaki slucaj obrisao sam kod kuce kesu alkoholom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA