≫ 

Tihi ubica: Ovako korona virus obuzima telo, oduzima mu kiseonik, a da to osoba ni ne primeti

"Ono što nas je najviše iznenadilo je to što ovi pacijenti nisu prijavili bilo kakav osećaj problema s disanjem, kako je to moguće?"

  • 0
merenje saturacije u krvi, krvna slika Foto: Shutterstock

Jedan doktor iz Amerike pronašao je da neki pacijenti oboleli od korona virusa budu u takvom nedostatku kiseonika u telu, a da to s početka ni ne primete. Ovakav nedostatak kiseonika može da dovede do fatalnih posledica, prenosi Sun.

Dr Ričard Leviatan, lekar hitne pomoći u Njujorku, primetio je da pacijenti oboleli od korona virusa pate od hipoksije koja može da dovede do oštećenja organa.

Hipoksija je stanje smanjene količine ili sniženje parcijalnog pritiska kiseonika, odnosno smanjenje molekularne koncentracije kiseonika u ćelijama i tkivima živih organizama, koje ima za posledicu poremećaj u funkcionisanju ćelija organa i organskih sistema.

Prema članku koji je napisao za Njujork tajms, dr Leviatan je viđao pacijente kojima su pluća bila ispunjena tečnošću ili gnojem, ali nisu imali problem s disanjem sve do dana kada su stigli u bolnicu.

Doktor kaže da pacijenti nisu ni znali da su zaraženi sve dok nisu stigli u hitnu pomoć kada su često već bili u kiritičnom stanju.

Ti pacijenti su već patili od hipoksije koja nastaje kada u krvi nastane nizak nivo kiseonika.

Dr Leviatan već dve decenije podučava druge medicinske stručnjake kako se pacijenti intubiraju i kako se koriste respiratori.

BPAP machines, respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

- Ono što nas je najviše iznenadilo je to što ovi pacijenti nisu prijavili bilo kakav osećaj problema s disanjem, iako su rendgenski snimci pokazali difuznu upalu pluća, a kiseonik im je opao ispod normale, kako je to moguće – pitao se doktor u svom članku.

Dalje je objasnio da su ovi pacijenti verovatno doživeli tihu hipoksiju – tihu, jer je otkrivena tek u uzapredovaloj fazi.

Doktor ističe da svako može da prati nivo kiseonika u krvi jednostavnim uređajem koji se zove pulsni oksimetar. To su mali uređaji koji mogu da se kupe u apotekama.

Na ovaj način ljudi bi mogli na vreme da otkriju da li postoje neke vrste problema s disanjem povezanih sa korona virusom.

Kako se meri saturacija?

Čitava procedura je bezbolna i kratka, a izvodi se tako što se instrumentom u obliku štipaljke obuhvati kažiprst ruke pacijenta, kada se u isto vreme na specijalizovanom monitoru prikažu vrednosti pulsa i procenat zasićenja arterijske krvi.

Normalne vrednosti saturacije kreću se od 95–100 %. Ukoliko pacijent ima problema sa plućima ili srcem, vrednosti saturacije će biti smanjene. Saturacija krvi kiseonikom se može izmeriti i ukoliko pacijent boluje od hroničnih bolesti, kao što su – kardiovaskularna oboljenja, opstruktivne bolesti pluća, napadi astme ili laringitisa, dijabetes itd.

Kod zdravih osoba, crvena krvna zrnca (eritrociti) su u arterijskoj krvi skoro u potpunosti zasićena kiseonikom (iznad 98 %). Kod pojedinih bolesti, zasićenost krvi kiseonikom je sniženo, ponekad i ispod 90 %, kada dolazi do ubrzanog rada srca i ubrzanog disanja.

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA