≫ 

Sunce i vrućina ipak ubijaju korona virus? "Snaga mu se prepolovi već za 90 sekundi"

Amerikanci smatraju da će letnje vreme dovesti do smanjenja širenja virusa korona

  • 3
sunčano hladno vreme, zima, zubato sunce, vremenska prognoza Foto: Pixabay

Sunčeva svetlost bi mogla da ubije korona virus za nekoliko minuta, tvrdi američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Novo istraživanje direkcije Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) za nauku i tehnologiju utvrdilo je da visoka vlažnost vazduha, temperatura i sunčeva svetlost ubijaju korona virus koji se u vidu respiratornih kapljica zadržao na čvrstim površinama i u vazduhu.

- Naše najupečatljivije zapažanje do sada je snažno dejstvo koje sunčeva svetlost ima na ubijanje virusa na površinama i u vazduhu -  rekao je Bil Brajan, savetnik za nauku i tehnologiju DHS-a.

- Videli smo sličan efekat kada dođe do rasta temperature i vlažnosti vazduha. Ti uslovi su nepovoljni za virus - dodao je Brajan.

Rezultati studije su otkriveni u četvrtak na redovnoj dnevnoj konferenciji u Beloj kući.

sunčano hladno vreme, zima, zubato sunce, vremenska prognoza Foto: Pixabay

Virus umire najbrže u prisustvu direktne sunčeve svetlosti i najbolje preživljava u zatvorenim uslovima, pokazalo je istraživanje.

Na neporoznim površinama poput nerđajučeg čelika, u mraku i uslovima niske vlage, virus gubi polovinu snage nakon 18 sati, istakao je Brajan. U vrlo vlažnim uslovima snaga mu se prepolavljava nakon šest sati, a kada je takođe izložen i suncu, to se događa u okviru dva minut, napomenuo je.

Naučnici su sličan efekat uočili i sa česticama korona virusa koje lete u vazduhu, simulirajuči kašljanje i kijanje. U mračnoj prostoriji, virus je lebdeći uspeo da polovinu snage zadrži čitavih pola sata, a kad je bio izložen sunčevim zracima, snaga mu se prepolovila u roku od 90 sekundi.

korona virus, alkohol, dezinfekcija Foto: Shutterstock

Ljudi bi trebalo da se potrude da pravilno dezinfikuju područja koja nisu izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, posebno u zatvorenim prostorima, savetuju iz američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

- Mogu vam reći da će izbeljivač ubiti virus za pet minuta, a izopropil alkohol za 30 sekundi. Ako trljate to mesto, virus ćete uništititi još brže - rekao je Brajan.

DHS će nastaviti da posmatra kako virus reaguje na druga dezinfekciona sredstva.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je ljude da sunčeva svetlo ne sprečava širenje korona virusa.

- Izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 stepeni Celzijusa ne sprečava infekciju korona virusa. Možete se zaraziti Covid-19 bolešću, bez obzira na to koliko je sunčano ili toplo vreme. Zemlje u kojima su visoke temperate su prijavile slučajeve Covid-19 - piše na zvaničnom sajtu SZO.

Video: Kon: Logično je da zabrana kretanja bude za prvomajkse praznike, a za Đurđevdan ćemo videti

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA