≫ 

Poražavajuća statistika: Evo koliko pacijenata preživi nakon priključivanja na respirator

Ipak, faktor koji je umnogome igrao ulogu su godine

  • 0
korona virus, koronavirus, spasavanje, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Tek objavljena studija se fokusirala na rezultate u bolnici u Njujorku koja je zabeležila najveći broj pacijenata koji su bili priključeni na respiratore.

Nova studija zabeležila je da će čak 9 od 10 pacijenata priključenih na respirator zbog korona virusa umreti, prenosi Daily Star.

Otprilike 88 odsto pacijenata je umrlo koji su bili priključeni na respiratore zbog komplikacije bolesti u Njujorškoj bolnici, rezultati su nove studije.

Istraživači su analizirali podatke 5.700 pacijenata koji su bili hospitalizovani između 01. marta i 04. aprila u najvećem zdravstvenom sistemu u Njujorku.

Od ukupne brojke njih 320 bilo je priključeno na respiratore, a približno 9 od 10 pacijenata je umrlo.

Ipak, faktor koji je umnogome igrao ulogu su godine.

Studija navodi: 76 odsto pacijenata je preminulo koji su bili na respiratoru, a imali su  između 18 i 65 godina, a 97 odsto njih je umrlo u starosnom dobu iznad 65 godina.

respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

Od svih hospitalizovanih bolesnika njih 56 odsto je imalo hipertenziju, 42 odsto je imalo problem sa gojaznošću, a 34 odsto je imalo dijabetes.

Ipak, studija naglašava da respiratori nisu izazivali nikakvu štetu obolelima.

Senior autorka studije Karina Dejvidson, viša predsednica i profesorka na institutu Feinstein za medicinsko istraživanje u Northwell Health-u kaže:

- Pacijenti koji su na respiratorima tipično imaju već neko prethodno zdravstveno stanje. Upravo ih to čini dosta ranjivijim. Mehanički respiratori nisu opasni, a u mnogim slučajevima su mašine koje spasavaju život – naglašava ona.

Nedavna studija koju je objavila britanska Nacionalna zdravstvena organizacija pokazala je da će preko 67 odsto pacijenata koji su stavljeni na respiratore umreti.

Upravo se ovako visoka stopa smrtnosti pokazala i u Americi. Asošijeted pres prijavio je da preko 80 odsto pacijenata sa respiratora umire, a ove podatke su dali i predstavnici države i grada Njujorka.

Jedna mala studija iz Vuhana takođe je pokazala da je od 37 pacijenata koji su bili na respiratorima, samo njih 7 preživelo.

Video: Tačan broj obolelih i pacijenata na respiratorima po bolnicama širom Srbije

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA