≫ 

Dr Darija Kisić Tepavčević objasnila koji faktori pokazuju da je virus u slabljenju

Koji su pokazatelji slabljenja jačine virusa?

  • 3

Na današnjoj konferenciji za medije dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je na koji način znamo da je došlo do slabljenja virusa odnosno slabljenja njegove virulencije.

- Svih prethodnih nedelja cilj nam je bio da zaustavimo progresivno širenje virusa u našoj populaciji. Sve procene su na osnovu nekih istraživanja u drugim delovima sveta i nekih indirektnih pokazatelja. Ono što nam sada ukazuje je to što je došlo do inverzije težine kliničke slike, na samom početku je bio najveći broj pacijenata kod kojih je bila postavljena dijagnozaimao teže oblike pneumonie odnosno zapaljenja pluća dok su sada blaže forme bolesti u većem broju slučajeva. Čak dolazi do blagog produženja inkubacionog perioda, bilo je tri do pet dana, sada je potrebno više. To su sve indirektni pokazatelji, pa se nadamo da će tako da se nastavi da vidimo jasan silazni tok. Procenat pozitivnosti je isti kao juče, manje od šest posto - rekla je i dodala:

- I u narednom vremenskom periodu ćemo raditi ovako intenzivna testiranja kontakata. Slabi sposobnost virusa da izazove teže forme bolesti - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Pod virulencijom se smatra stepen patogenosti (ili sposobnost nekog patogena da izazove infekciju ili bolest), a određena je invazivnošću, infektivnošću i patogenim potencijalom i ona se može povećati - egzaltacija virulentnosti, ili smanjiti - atenuacija virulentnosti.

Kada je patogenost visoka, visoka je i virulencija, koju karakteriše.

Video: Doktorka Kisić-Tepavčević oštro postavila pitanje novinarima, niko nije odgovorio

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA