≫ 

Naučnici ponudili prvi model na osnovu kojeg se može predvideti tok bolesti

Prvi naučni model na osnovu kojih se može predvideti tok bolesti u prvih 10 -15 dana zaraze

  • 0
muskarac, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

Tri italijanska istraživača, Paolo Maria Matricardi, Roberto Valter Dal Negro i Roberto Nisini ponudio je prvi naučni model na osnovu kojih se može predvideti tok bolesti u prvih 10-15 dana zaraze, saopštio je italijanski Visoki institut za zdravstvo (ISS).

Tri tri faktora po oceni italijanskih naučnika su - slab imunitet, čest kod starijih osoba ili kod ljudi bez antitela usled genetskih oštećenja; ozbiljna i produžena izloženost virusu, kao u slučaju zdravstvenih radnika; intenzivan i dugotrajni fizički napor u fazi inkubacije u danima neposredno pre početka bolesti, kao što se desilo u slučaju prvog trkača maratona u Kelnu.

Konkretno ovaj naučni model može pomoći lekarima da se bolje usmere na lečenje zaraženih u drugoj fazi bolesti.

- To je važan korak napred u borbi protiv virusa, jer sklapa delova ogromne slagalice i nudi lekarima, istraživačima i administratorima jednu vrstu "navigatora" koji će im omogućiti da se bolje i preciznije usmere na prevenciju, dijagnozu i nadzor primenjenih zdravstvenih mera - kaže se u saopštenju italijanskog Visokog instituta za zdravstvo (ISS).

Video: Prvi mikroskopski snimci korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA