≫ 

Naširoko lek mogao bi da pomogne obolelima od korone. To ne znači da svi treba da pohrle u apoteke

Da li bi lekovi protiv gorušice mogli biti pomoć obolelima od korona virusa?

  • 0
Policistični jajnici, bol, lekovi, lek Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Pixabay

Tom se mišlju već neko vreme vode zaposleni u bolnicama u Njujorku koji obolelima od korona virusa daju famotidin, lek koji pomaže protiv gorušice.

- Prvi rezultati bi mogli biti poznati već za nekoiko nedelja – navodi dr Kevin Trejsi sa Instituta za medicinska istraživanja Feinstein.

Do sada je na ovaj način tretirano najmanje 187 pacijenata, a bolničke vlasti se nadaju da bi ih moglo biti više od 1.200.

- I istoriji medicine mnogo je primera kada je jedan lek korišćen u jednu svrhu pomogao u nekom totalno drugom problemu – ističe Trejsi.

Da li će zaista funkcionisati ne zna ni ona sama.

- Radimo testove kako bismo bili sigurni, a pacijenti primaju deset puta veće količine leka od uobičajenih - prenosi Index.

Kako je uopšte došlo do ovog otkrića?

Naučnici su ustanovili da ljudi slabijih primanja češće pate od gorušice. Ali, ustanovili su i da ređe obolevaju od korona virusa. Napravili su model koji je pokazao da su korisnici leka protiv gorušice zaštićeniji od ostalih.

Čini se da struktura famotidina zaustavlja umnožavanje virusa, na isti način na koji lekovi protiv HIV-a usporavaju širenje zaraze.

Video: Galenika proizvela 372.000 tableta hlorokina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA