≫ 

Nedostatak vitamina D izaziva razna oboljenja: Kako da odmah prepoznate njegov manjak u organizmu?

Ako imate bolove u kostima ili leđima, možda vam nedostaje vitamin D

  • 3
Bol Foto: Pexels /Ba Tik

S obzirom na to da nam se postepeno bliži leto, a mi provodimo više vremena u kući nego inače, mnogi ljudi pate od nedostatka vitamina D.

Vitamin D je izuzetno važan vitamin koji utiče na funkciju celog tela. Ako ga nemamo u dovoljnoj količini mogu se javiti bol u mišićima, umor, pa čak i problemi sa mentalnim zdravljem.

Ali nije uvek lako uočiti simptome nedostatka vitamina D, jer su oni obično suptilni.

U nastavku vam otkrivamo osam znakova da imate manjak vitamina D:

Često ste bolesni

Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je jačanje imunološkog sistema, zbog čega je veoma važno imati ga u dovoljnim količinama tokom pandemije korona virusa. Ako ste često bolesni, nizak nivo vitamina D može biti faktor koji dopirnosi oslabljenom imunitetu.

Bol Foto: Pixabay

Bolovi u kostima i leđima

Vitamin D održava čvrstoću kostiju tako što, na primer, poboljšava apsorpciju kalcijuma u ​​organizmu. Ako imate bolove u kostima i u donjem delu leđa, to bi moglo da ukaže na nizak nivo vitamina D.

Umor

Vitamin D se često zanemaruje kao potencijalni uzrok umora, jer postoji mnogo drugih razloga koji takođe mogu da utiču na iscrpljenost ili pospanost. Međutim, manjak vitamina D može biti jedan od uzroka.

Sporo zarastanje rana

Vitamin D povećava proizvodnju jedinjenja koja su ključna za formiranje nove kože. Ovo je važno tokom procesa zaceljivanja rana.

silueta, zena, depresija, tuga Foto: Shutterstock

Depresija

Nekoliko studija otkrilo je povezanost između niskog nivoa vitamina D i depresije. Ovo se posebno odnosi na starije osobe.

Gubitak koštane mase

Kao što je ranije pomenuto, vitamin D ima važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, ali i metabolizmu kostiju. Gubitak koštane mase može biti pokazatelj da su vaše kosti izgubile kalcijum i druge minerale.

Opadanje kose

Stres je čest uzrok opadanja kose, međutim alopecija se može javiti i usred nedostatka hranljivih sastojaka. Gubitak kose kod žena posebno je povezan sa niskim nivoom vitamina D.

laktovi, bolovi, bol, ruke Foto: Pixabay.com

Bol u mišićima

Postoje dokazi da nedostatak vitamina D može izazvati bol u mišićima kod odraslih i dece. Ali tačne uzroke bolova u mišićima često je teško utvrditi.

Video: Dr Stevanović odgovorio koja je razlika između alergije i korona virusa

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    28. april 2020 | 17:09

    Ma bitno da koronu nemamo,a sto nam fali sve ostalo i sto cemo da se razboljevamo od svega drugog to nema veze...a posebno nema veze sto ne mozemo da se lecimo ni od cega drugog osim od korone!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA