≫ 

Dr Srđa Janković rekao šta je dokaz da korona virus nije došao iz laboratorije

Sa njim se slaže i epidemiolog dr Branislav Tiodorović

  • 33

Na današnjoj konferenciji za novinare imunolog dr Srđa Janković govorio je o širokom konsenzusu koji postoji među biolozima i virolozima da je reč o virusu koji je nastao prirodnim putem.

- To znamo pre svega na osnovu genoma, odnosno njegovog zapisa koji je iščitan veoma brzo po pojavljivanju virusa. Takođe, uporednim studijama na osnovu virusa koji su njegovi najverovatniji preci. Imamo rezervovare kod slepih miševa, a još uvek se zna tačno koje su dalje prenele ovaj virus – istakao je.

Kako kaže, poreklo virusa već je dobro proučen, odnosno ceo njegov put do sposobnosti da inficira ljudske ćelije.

- Znaju se i molekularni mehanizmi, i proteini koji su mu podarili prirodni proces. Dakle, ima sve naznake prirodnog procesa. Svaki evolucioni biolog ume da razlikuje prirodni proces od nečeg što je čovek stvorio. To se na molekularnom nivou jasno vidi i ne biste mogli da zamenite jedno s drugim – ističe.

Podsetimo, sa ovim se slaže i niški epidemiolog dr Branislav Tiodorović koji podseća da smo svi jedan svet.

- Mi se nalazimo u situaciji da pred sobom imamo jedan virus koji je očigledno, prema podacima SZO i Svetske veterinarske federacije, prešao iz životinjskog sveta u humanu populaciju, a to je ona njihova poruka da smo svi jedan svet. Živimo u svetu u kojem postoje razni virusi i bakterije, ali i životinje koje su njihovi rezervoari.

Prema njegovim rečima, trenutno 30 vrsta virusa čeka svoj red, odnosno da se stvore uslovi da iz životinjske populacije pređu u humanu.

- Upravo je animalna populacija ta koja sadrži mnogo toga što ne znamo i protiv čega se u budućnosti moramo boriti. Trenutno je najvažnije da se suprotstavimo bolesti i da sačuvamo starije i one sa slabijim imunitetom. S jedne strane, čekamo da sve vezano za ovaj virus bude proučeno, ali s druge, nema vremena za čekanje već moramo da spasavamo i čuvamo ljude i uradimo sve da smanjimo mogućnost umiranja od zaraznih bolesti.

Video: Struka: Na putu smo da dobijemo prvu rundu, virus se razvija u svim vremenskim uslovima

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    28. april 2020 | 16:29

    Znači i ovaj dr legao na rudu SZO. Interes je čudo.

  • Раша

    28. april 2020 | 16:59

    Да ли јесте из лабораторије или није ви сигурно нисте толико стручни да би ценио ваше мишљење или ваших колега који немате увида у сва истраживања и процесе на свету који се спроводе око вируса.

  • mitar

    28. april 2020 | 16:41

    Neka " struka" objasni kako je virus iskočio iz supe i zarazio nultog prenosioca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA