≫ 

Još jedan dokaz da se korona virus zadržava u vazduhu? Neobično mesto gde je SARS-CoV-2 zabeležen

Istraživači su otkrili su koliko dugo čestice virusa u vazduhu mogu da se zadrže u skučenom prostoru, kao što su toaleti i javni prevoz

  • 0
WC, korona virus, toalet Foto: Pixabay

Novi korona virus SARS-COV-2 koji se proširio svetom i inficirao preko tri miliona ljudi, može da se zadrži u vazduhu malih prostorija, kao i u onim kroz koje prolazi veliki broj ljudi, otkrili su naučnici.

Nova studija objavljena u naučnom žurnalu Nature je otkrila da su delovi genetskog materijala korona virusa pronađeni kako lebde u vazduhu bolničkih toaleta, u zatvorenom prostoru kroz koji prolazi veći broj ljudi, i u prostorijama u kojima je medicinsko osoblje skidalo zaštitnu opremu sa sebe.

Istraživači, koji su analizirali dve bolnice u epicentru pandemije u Vuhanu, Kina, nisu pokušavali da utvrde da li ove čestice iz vazduha mogu da izazovu infekcije.

Naučnici još uvek uče o novom korona virusu, pa se još uvek raspravlja o pitanju da li on može da se širi putem respiratornih čestica iz vazduha.

Svetska zdravstvena organizacija je savetovala da se prenošenje čestica u vazduhu verovatno biti ograničeno na specifične okolnosti, kao na primer u medicinskim okruženjima gde se pacijenti oboleli od Covid-19 intubiraju ili kada se izvode drugi invazivni zahvati.

koronavirus, doktor Pixabay.com

Naučnici iz Nature žurnala na čelu sa istraživačem Ke Lanom sa Univerziteta Vuhan, pratili su koncetranciju virusa korona virusa u aerosolima oko dve bolnice u Vuhanu.

Iako su otkrili malo prisustvo aerosola u odeljenjima na kojima su ležali pacijenti oboleli od Covid-19, supermarketima i stambenim zgradama, genetski materijal korona virusa pronađen je u toaletima i u mestima kroz koje prolazi veći broj ljudi.

Veće koncentracije nađene su u prostorijama u kojima je medicinsko osoblje uklanjalo zaštitnu opremu, što može da znači da čestice virusa koje kontaminiraju opremu mogu da ostanu da lebde u vazduhu kada se skinu maske, rukavice i odelo.

korona virus, mikroskop, virus Foto: Pixabay.com

- Naši rezultati pokazuju da provetravanje prostorija, otvoreni prostor, dezinfekcija zaštitne odeće i pravilna upotreba i dezinfekcija toaletnih prostora mogu efikasno da ograniče koncentraciju SARS-CoV-2 u aerosolima -  napisali su istraživači u sažetku studije.

- Budući rad trebalo bi da istraži infektivnost virusa u aerosolima - dodali su naučnici.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA