≫ 

Kako pranje zuba pre izlaska iz kuće može da nas sačuva od infekcije korona virusom?

Profesor stomatologije sa Univerziteta u Bristolu iznenađen je kako njegova profesija nije promovisala pranje zuba kao preventivnu meru protiv korona virusa

  • 2
pranje zuba, četkica, zubi Foto: Pixabay.com

Prof stomatologije Martin Edi apelovao je na ljude da peru zube pre odlaska napolje kako bi sprečili širenje korona virusa, prenosi Mirror.

- Pasta za zube bi mogla da smanji rizik od infekcije korona virusom putem usne duplje – objašnjava prof. Edi.

Ipak, on upozorava da antimikrobna dejstva paste za zube traju samo 3-5 sati.

Zato savetuje ljudima da obavezno operu zube pre izlaska iz kuće kako bi bili sigurni da se efekti paste za zube aktivni.

Pričanje, korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

- Naučnici su naglasili koliko je važno pokrivanje usta i nosa zbog širenja virusa kapljičnim putem. Stoga mi je jako iznenađujuće kako pranje zuba pastom nije naglašeno kao vrlo poželjan i efikasan postupak – kaže prof. stomatologije.

- Pasta za zube sadrži iste deterdžente kao i one koji se nalaze u gelovima za pranje ruku koji se preporučuju protiv korona virusa – objašnjava.

- Antimikrobno dejstvo pasti za zube aktivno je u ustima 3-5 sati i na taj način smanjuje se virusni potencijal u kapljicama ili se smanjuje mogućnost da virusna infekcija uđe u usta. Zato savetujem obavezno pranje zuba neposredno pošto odlazite iz kuće – zaključio je prof. Edi.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA