• 13

Lekar otkriva sve o Kavasaki sindromu kod dece: Može da bude smrtonosan, a ovo su simptomi

Mnogi roditelji su veoma zabrinuti zbog Kavasaki sindroma, o kome trenutno pišu svi mediji

  • 13
Doktor Hilari Džons

Printskrin Youtube / Good Morning Britain

Doktor Hilari Džons gostovao je u jutarnjem programu "Dobro jutro, Britanijo" kako bi dao svoje lično mišljenje o retkom, potencijalno smrtononsom sindromu koji se javlja kod dece, a koji se povezuje sa Covid-19.

Poznati britanski lekar je napomenuo da je svestan da su mnogi roditelji veoma zabrinuti zbog Kavasaki sindroma, o kome trenutno pišu svi mediji. Razlog je to što su se do sada deca pokazala kao vrlo otporna na infekciju.

- Jedno vreme smo govorili da su deca prilično otporna na korona virus, a sada imamo izveštaje o prilično ozbiljnom sindromu koji pogađa decu, koji se može manifestovati na različite načine, slično kao kod odraslih - započinje svoje izlaganje doktor.

- Dakle, osipi na telu, bol u stomaku, dijareja, vrtoglavica, povezani su sa simptomima sindroma toksičnog šoka i Kavasaki bolesti. Kavasaki bolest je neuobičajena. Predstavlja zapaljenje u zidovima srednjih i malih arterija po celom telu, a njen uzrok je nepoznat. Veruje se da možda nastaje kao posledica reakcije na virus - u tom slučaju virus izaziva autoimuni odgovor, a imuni sistem počinje da napada telo.  Sindrom toksičnog šoka je otrovna supstanca (toksin) iz bakterija koja se oslobađa u telu i može da izazove upalu - objašnjava doktor.

Dakle, ovde govorimo o veoma malom broju dece, koja imaju osipe ili druge simptome ovog sindroma.

boginje, koza, promene, osip, dermatologija, tinejdžer, mladić, muškarac, dečak, zaraza

Foto-ilustracija: Shutterstock

- Neki od njih završe na odeljenjima pedijatrijske intenzivne nege. Sada postoji velika zabrinutost jer su lekari zbunjeni, pitaju se šta je to, da li je možda još jedna, za sada neidentifikovana, infekcija ili su zapravo ovi simptomi povezani sa Covid-19 bolešću - objašnjava dr Džons.

Podsetimo, pojedini medicinki stručnjaci smatraju da ovaj sindrom može da bude smrtonosan.

Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da su neka deca u Velikoj Britaniji, bez prethodnih bolesti, umrla od retkog "upalnog sindroma" za koji istraživači veruju da je povezan sa Covid-19, izjavio je u utorak zdravstveni sekretar Mat Hankok.

- Neka deca su umrla iako nisu imala prethodne bolesti. To je nova bolest za koju mislimo da je uzrokuje korona virus. Nismo 100 odsto sigurni, jer kod nekih slučajeva, koji su testirani na korona virus, bio je negativan rezultat, pa sada radimo istraživanja - rekao je Mat za LBC Radio.

S obzirom da su testovi pokazali da su neka deca pozitivna na korona virus, a druga ne, to je upravo ono što najviše zbunjuje svetske stručnjake koji su, osim u Velikoj Britaniji, prijavljivali slične slučajeve u Lisabonu, Madridu i Lombardiji.

osip koža koprivnjača

Foto: Pixabay

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somborac

    Ok, bolesti je oduvek bilo i biće. Ali zašto im pobogu daju takva imena? Corona (pivo), Kawasaki (znamo svi šta je) još nedostaje Insignia pa da mi se tri omiljene stvari zgade.

  • To je život

    Bolesti su oduvek postojale i postojaće. Ljudi su uvek živeli sa njima i živeve, to je život nema mesta panici. To je priroda.

  • Bojana

    Budete li stalno razmisljali nece vas napasti virus nego sopstveni zivci a svi znate kako se redjaju siptomi kad si dugo pod stresom. Gledajte svoju decu, da se dovoljno krecu,da koliko toliko zdravu jedu i, da imaju sretno djetinjstvo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima