≫ 

Obična maska 70% štiti od korone, a čak 90% ako joj dodajte ovaj sloj tkanine koji svi imate u kući

Evo kako da sprečite prodiranje čestica

  • 15
Maska za lice

Foto: Pixabay

Maska za lice može da smanji širenje korona virusa između ljudi, ne dozvoljavajući respiratornim kapljicama da dopru do naših disajnih organa. Međutim, ukoliko dodate sloj jednoj odevnog komada možete da postignete još bolju zaštitu, dokazala je jedna studija.

Istraživači sa američkog univerziteta “Northeastern“ iz Bostona utvrdili su da tanke najlon čarape koje se stavljaju preko maske mogu da filriraju veći broja čestica aerosola koje se nalaze u vazduhu.

- Najlonke se prilagođavaju obliku lica, a uz pomoć elastina se pričvršuju uz ivice maske, koje su često veoma labave, rekla je Loreta Fernandez, docent za građevinsko i ekološko inženjerstvo na Univerzitetu “Northeastern“  i jedan od autora studije.

U okviru studije, istraživači su odredili koji je procenat filtiranja čestica kod deset različitih maski napravljenih od mekane tkanine. Sve su bile različitog dizajna, sa slojevima filtera i bez njih, a tri modela su činile komercijane hirurške maske.

Oni su koristili instrument nazvan PortaCount da bi izmerili koliko dobro maske filtriraju čestice vazduha, u rasponu od 20 nanometara do 1.000 nanometra, prenosi NPR. Na primer, SARS-CoV-2, virus koji izaziva Covid-19, ima prečnik od oko 60 do 140 nanometara.

Maska za lice

Foto: Pixabay

Na primer, prilikom testiranja hirurške maske, istraživači su utvrdili da bi bez dodatnog sloja najlonki maska blokirala 75 odsto sitnih čestica. Međutim, sa dodatkom čarapa blokirano je oko 90 odsto sitnih čestica.

- Ukoliko stavite dodatni sloj najlonki, koje masku drže čvrsto uz lice, poboljšaćete funkciju bilo kod modela zaštitne maske. Za efikasnost maske nije bitno koji materijal koristimo, već koliko dobro maska prianja na lice. Vazduh ne sme da prodire oko maske - rekla je Fernandez.

Što se tiče šivenih maski, kada se nose sa najlon čarapama njihov učinak se poboljšao između 15 i 50 odsto, otkrili su istraživači. Ako se nose same, ove maske blokiraju 30 odsto manje čestica.

Da bi dodali sloj najlonki, istraživači su na čarapi za jednu nogu izrezali krug visine oko 20 do 25 cm, a zatim su ga čvrsto pričvrstili za zaštitnu masku.

Maska

Foto: Pexels / Gustavo Fring

Podsetimo, nedavno su naučnici otkrili da šivene maske napravljene od pamuka u kombinaciji sa prirodnom svilom ili šifonom pružaju najbolju zaštitu od korona virusa.

- Jedan sloj čvrsto tkanog pamučnog platna u kombinaciji sa dva sloja šifona mogu da filtriraju ogromnu količinu čestica aerosola u vazduhu -  rekao je profesor Supratik Gua sa Univerziteta u Čikagu.

Čvrsto tkane tkanine, poput pamuka, deluju kao mehanička barijera koja onemogućava prodiranje čestica. Tkanine sa statičkim nabojem, poput određenih vrsta šifona i prirodne svile, služe kao elektrostatička barijera. Ovo objašnjava zašto one tako dobro funkcionišu u kombinaciji, objasnio je tim naučnika.

Video: Sve sam maske kupila, ništa nisam ostavila Amerikancima!: Nerazumno ponašanje bahate Kineskinje

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    29. april 2020 | 17:52

    Koja sparina danas ljudi tesko disali ovako a kamoli sa maskama..

  • Darko F.

    29. april 2020 | 18:26

    Maske će nam u narednom periodu od nekoliko godina biti sastavni deo odeće./kao u Kini/. Ne trebamo mi maske nositi radi toga što nam zdravstvena struka preporučuje, trebamo ih nositi radi sebe i naših bližih....

  • Šana

    29. april 2020 | 18:48

    Bolje uložak !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA