≫ 

Uznemirujući rezultati novog istraživanja: Korona virus ipak može da opstane u vazduhu i do 2 sata

Ipak, postavlja se pitanje da li ostaje podjednako infektivan

  • 11
Korona virus Foto: Pixabay

RNK korona virusa SARS-CoV-2 pronađen je u sitnim kapljicama u dve bolnice u Kini, a naučnici ne mogu sa sigurnošću da kažu da li se virus, dakle može preneti i zaraziti ljude i na ovaj način.

Kako dokazi ukazuju da se novi korona virus može širiti vazduhom, istraživači su identifikovali genetske markere virusa u vazduhu i kapljicama malog prečnika čak i na 1/5000 milimetara. Iako se ovo potvrdilo samo u laboratorijskim uslovima, naučnici dalje istražuju da li je moguće i u realnim uslovima.

Rezultati studije objavljene u ponedeljak u časopisu Nature pokazuju da čestice male veličine koje se oslobađaju disanjem mogu ostati u vazduhu, što znači da se virus može preneti i udisanjem.

- Čestice će biti suspendovane u vazduhu najmanje dva sata – objašnjava Linsej Mor, profesorka – To je snažan pokazatelj potencijalnog prenosa i putem vazduha.

Međutim, SZO za sada ističe da se virus prvenstveno prenosi kapljičnim putem ili većim kapljicama koje ne ostaju dugo u vazduhu, ali i dodirom zagađenih površina.

Iako je RNK virus pronađen u aerosolu, naučnici nisu za sada sigurni da li održava i infektivni potencijal ili je jednostavno „bezopasan komad“ virusa.

- Ono što nam nedostaje da bismo to saznali jeste reprodukcija virusa. Da li bismo mogli uopšte da „gajimo“ ovaj virus iz vazduha? – pita se dr Harvi B. Fajnberg, šef Komisije za infektivne bolesti.

Video: Dr Srđa Janković: Korona virus je prirodno evoluirao, nema dokaza da je stvoren u laboratoriji

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan Stojkovic

    1. maj 2020 | 11:43

    U ovo krizno vreme slusali smo veliki broj preporuka struke sta i kako da radimo. Cinjenica je da se ovaj nesrecni virus prenosi i vazduhom, pa pretpostavljam da zato i Vlada predlaze nosenje maski, sto je po meni njihova jako dobra odluka jer se vidi da vode racuna o narodu. nedavno sam slusao i našeg predsednika da se planira i saradnja sa Rusijom o nabavci velikog broja uredjaja za preciscavanje na bazi fotokatalize.Ti uredjaji bi trebali da budu rasporedjeni po bolnicama jer kazu strucnjaci da su ti fotokatalitički prečišćivači vazduha odlični u preventivi zaraznih bolesti. Do sada su se sve predložene mere naše Vlade pokazale kao jako efikasne i zašto ih onda ne poslušati i za ovo. Preguraćemo mi sve ovo jer Predsednik i struka ipak znaju bolje. Živeli

  • Pobor

    29. april 2020 | 14:01

    U moru moze i do sat i po. Bez boce sa kiseonikom. Pa vi uplacujte letovanje

  • Jovanca

    29. april 2020 | 13:58

    Pa da se ovako prenosi imali bi 7.5 milijardi zarazenih a ne samo 3 miliona...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA