≫ 

Kinezi tvrde: Lek remdesivir ne pomaže zaraženima od korona virusa

U istraživanju je učestovalo 237 pacijenata

  • 0
doktorka, Vuhan, koronavirus Unsplash.com

Naučnici u Kini smatraju da remdesivir, lek koji se koristi u lečenju korona virusa, ne pomaže inficiranim ljudima da se brže oporave.

Zaključci kineskih istraživača kose se sa tvrdnjama drugih medicinskih stručnjaka koji smatraju da remdesivir u značajnoj meri pomaže zaraženim pacijentima. Tim iz bolnice “China-Japan Friendship Hospital” i Medicinskog univerziteta u Kini uradio je studiju u kojoj je ispitao 237 pacijenata sa koronavirusom u Vuhanu, koji su bili lečeni ovim lekom.

- Nažalost, našu rezultati su pokazali da, iako je bezbedan, remdesivir nije doneo boljitak kod pacijenata. Dalje studije bi trebalo da utvrde da li bi raniji tretmani sa remdesivirom, njegove veće doze ili u kombinaciji sa antitelima COVID-19 bili efektivniji u borbi sa ovom bolesti - kazao je Bin Kao, naučnik koji je vodio studiju, prenosi CNN.

Neki naučnici osporili su ovu studiju, rekavši da je mali broj pacijanata učestovao u istraživanju, iako su neki pohvalili rad.

- Studija je dobro smišljena i dobro je sprovedena, a protokol je ispoštovan na visokom nivou. Jedva čekam rezultate sledeća testiranja leka - napisao je Džon Nori sa Univerziteta Edinburg, koji nije učestvovao u pravljenju istraživanja.

Fauči: Pozitivan efekat remdesivira,skraćen perioda oporavka

Pacijenti kod kojih je uznapredovala infekcija Kovid-19, a koji su primili eksperimentalni lek remdesivir, oporavili su se brže nego pacijenti koji su bili u sličnom stanju, a dobili placebo, pokazuju preliminarni podaci ispitivanja, koje je danas objavio američki Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti.

"Podaci pokazuju da remdesivir ostvaruje očigledan, značajan i pozitivan efekat po pitanju skraćenja perioda za oporavak", rekao je direktor tog instituta Entoni Fauči.

On je dodao da je oko 1.090 osoba učestvovalo u ispitivanju leka, koje je sprovedeno na međunarodnom nivou.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA