≫ 

Zastrašujuće otkriće: Iz ovog dela tela korona virus može da se prenosi čak 20 dana nakon oporavka

Oči mogu biti i ulazno mesto virusa i izvor širenja zaraze

  • 0
Zaštitna maska Foto: Pexels /Gustavo Fring

Korona virus Sars-CoV-2 otkriven je u brisu oka pacijentkinje, iako danima unazad virus više nije bio prisustan u nosu, tvrde istraživači.

Žurnal "Annals of internal medicine" je objavio da je kod 65-godišnje žene, koja je prvi potvrđen slučaj Covid-19 u Italiji, primećen visok nivo zaraznih čestica virusa u očima, dugo nakon što se infekcija povukla iz nosa.

Naime, žena je 23. januara doputovala iz Vuhana, a pet dana kasnije je razvila karakteristične simptome bolesti - suv kašalj, bol u grlu i zapušen nos i crvene oči.

Kako crvenilo očiju nije prolazilo zdravstveni radnici su joj uzeli bris iz oka, kada su otkrili prisustvo genetskog materijala novog virusa korone. Kako bi pratili njeno stanje, medicinske sestre su nastavile svakodnevno da joj uzimaju uzorke sa očiju kada je otkriveno da se virus konstantno razmonažava, što ukazuje na to da je sekret iz oka zarazan, navodi se u izveštaju.

- Otkrili smo da očna vodica kod pacijenata zaraženih Covid-19 bolešću može da sadrži virus i stoga može da bude potencijalni izvor infekcije - napisali su autori.

Zaštitna maska Foto: Pexels /Nandhu Kumar

Ono što je zabrinulo mnoge je činjenica da je svakog dana punih 20 dana zabeleženo prisustvo virusa. 

Da stvar bude gora, nakon 20. dana virus je nestao, pa se ponovo pojavio sedam dana kasnije, rekli su istraživači.

Istraživači su primetili da je virus prisutan u izlučevinama iz očiju duže nego što je bio slučaj u brisu koji je uzet iz nosa. Biće potrebne dalje istraživanje kako bi se proverilo koliko dugo je virus u suzama aktivan i potencijalno zarazan.

- Ovi nalazi naglašavaju koliko je važno poštovati savete lekara, izbegavanje dodirivanja nosa, usta i očiju, kao i učestalo pranje ruku - dodali su autori studije.

Korona virus Foto: Pixabay

Polazeći od brisa uzetog iz oka zarazenog pacijenta, koji je imao bilaterali konjuktivitis, istraživači su uspeli da izoluju virus, pokazujući tako da se on moze razmnožavati, ne samo u respiratornim organima, vec i u oku, prouzrokujući konjuktivitis.

Ovo otkriće ima važne implikacije za opšte zdravlje, pa je rezultat do kojeg su dosli italijanski lekari prosleđen Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istraživanje je potvrdilo da brisovi oka mogu biti pozitivni na infekciju virusa i u slučaju kada na uzorcima iz respiratornog sistema nema više vidljivih tragova virusa.

Video: Kako korona virus prenose asimptomatski slučajevi?

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA