≫ 

Nošenje ovakvih zaštitnih maski biće strogo zabranjeno u Grčkoj, a zaprećena kazna je 150 evra!

Ljudi koji nose ovakve zaštitne maske, smatraće se kao da ne nose

  • 18
hiruška maska foto: pixabay.com

Grčka postepeno ukida mere od 4. maja nakon prvog talasa korona virusa, ali nošenje maski će biti zakonski obavezno. Ko ne bude poštovao ovo pravilo platiće kaznu od 150 evra.

Međutim, na tržištu postoji nekoliko tipova maski, a predsednik Panhelenskog lekarskog udruženja Atanasios Ekadaktilos kaže da su jedne efikasnije od drugih. Ipak, postoji jedna određena vrsta maske čije će nošenje biti strogo zabranjeno u ovoj zemlji.

- Svaka maska ima gradaciju – bolje je imati platnenu masku nego nemati uopšte. Hiruška maska je bolja od platetne. Maske sa ventilima su zabranjene! To kažem i naglašavam – rekao je predsednik PIS-a dr Ekadaktilos.

Kako je objasnio, maska sa ventilom se smatra zabranjenom jer postoji veliki rizik da onaj koji je nosi može da širi virus. Te maske su namenjene samo lekarima i medicinskim sestrama koje se brinu o pacijentima koji već imaju korona virus.

Ako bi asimptomatski pacijenti ili oni sa blagim simptomima nosili ovakve maske, oni bi „prskali“ virusne čestice svuda naokolo.

- Ako vidite da neko nosi masku sa ventilom sa 22 metra, a ne sa 2 mu recite da je bolje da je skine i ne nosi je u društvu.

On je istakao da ako se sretnu dve osobe, od kojih je jedna bolesna, bez maske, a druga nije šansa za prenos je 95 odsto. Ako obe osobe nose maske verovatnoća je 1,5 odsto.  

Pogledajte u galeriji koji su to tipovi maski koje mogu raspršivati virus, i koje ni slučajno ne smete nositi u Grčkoj:

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlad

    30. april 2020 | 12:24

    Zabranjene maske sa ventilima stite jednostrano, odnosno samo onoga ko ih nosi, jer izdah se ne filtrira kroz tkaninu, vec slobodno izlazi kroz ventil, zato su dobre za lekare u bolnicama jer ih stite od vec obolelih pacijenata, ko je sluzio vojsku to zna, jer je isti princip i kod, tkz gas maski... Hiruske maske stite i onoga ko ih nosi i sve druge okolo, jer su i izdah i uzdah filtrirani prolaskom kroz tkaninu...

  • Nikola

    30. april 2020 | 12:54

    Lupetaju samo da bi zaradili na maskama

  • Red briggade

    30. april 2020 | 12:38

    Zato što te vrste maske filtriraju ulazeći kiseonik, a pri izdahu kroz drugi otvor slobodno ispustaju sve što se nalazi u dahu osobe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA