≫ 

Lekari otkrili posebnu vrstu poremećaja koju izaziva korona: Ovo se zapravo dešava u plućima

Još jedno značajno otkriće o bolesti Covid-19

  • 0
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA foto: pixabay.com

Naučnici sa Kraljevskog koledža hirurga u Irskoj (RCSI) su saopštili da njihova otkrića pokazuju da je Covid-19 povezan sa posebnom vrstom zgrušavanja krvi koja se događa u plućima.

Kod pacijenata sa teškim oblikom bolesti Covid-19 primećeno je nenormalno zgrušavanje krvi, što je doprinelo visokom nivou smrtnosti, otkrilo je istraživanje.

Studija je otkrila da su pacijenti sa višim nivoom zgrušavanja krvi imali znatno lošiju prognozu i za njihov oporavak je bilo neophodno zbrinjavanje na odeljenju intenzivne nege.

Istraživanje koje je sproveo Irski centar za vaskularnu biologiju (ICVB) i bolnica St James u Dablinu, objavljeno je u Britanskom žurnalu za hematologiju.

Autori su otkrili da je došlo do povećanog zgrušavanja krvi kod pacijenata sa ozbiljnom infekcijom Covid-19, koje se manifestuje u obliku mikro ugrušaka u plućima.

rak pluća foto: pixabay.com/telegraf

- Naša studija je pokazala da je Covid-19 povezan sa posebnom vrstom poremećaja zgrušavanja krvi koja je primarno fokusirana u plućima i koja nesumnjivo doprinosi visokom nivou smrtnosti kod pacijenata zaraženih korona virusom - kazao je profesor Džejms Odonel, direktor Irskog centra za vaskularnu biologiju.

Prof Odonel je dodao da se ovaj scenario ne primećuje kod drugih vrsta plućne infekcije.

-  Pored toga što pneumonija izaziva upalu sićušnih vrećica za vazduh, u plućima nalazimo i stotine malih ugrušaka. Ovo objašnjava zašto nivo kiseonika u krvi dramatično opada kod teške infekcije koju izaziva Covid-19 - objašnjava doktor.

Stručnjak je napomenuo da je veoma važno da saznamo na koji način se ti mikro ugrušci fomiraju u plućima, kako bismo mogli da u budućnosti da razvijemo što efikasnije lečenje, posebno za ljude koji pripadaju visokorizičnim grupama.

Biće potrebne dodatne studije da ispitaju da li različiti tretmani za sprečavanje stvaranja krvnih ugruša mogu da pomognu pacijentima kod kojih se razvija teška upala pluća, koju izaziva novi virus korona.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA