SZO upozorava: Osobe sa ovom infekcijom su tri puta podložnije oboljevanju od side

Herpes je infekcija izazvana Herpes simplex virusima, HSV-1 i HSV-2

  • 2
Devojka sa prekrštenim rukama Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija je naglasila da herpes (HSV-2)  igra značajnu ulogu u širenju HIV-a širom sveta.

SZO podseća da svako ko boluje od genitalnog herpesa i izložen je riziku od zaraze HIV-om je tri puta podložniji infekciji od zdrave osobe.

Na dalje, SZO je u svom saoštenju navela da su žene podložnije ovim dvema bolestima, a u afričkim zemljama postoji najveći broj obolelih od HSV-2 i HIVA-a kao i najveći rizik od oboljevanja.

Herpes je infekcija izazvana Herpes simplex virusima, HSV-1 i HSV-2.

Reč je o dva oblika jednog istog virusa koji se razlikuju po mestu manifestacije, ali imaju sličnu kliničku sliku.

Način ulaska u organizam im je različit pa se tako HSV-1 ili labijalni herpes dobija oralnim putem i manifestuje se najčešće u predelu lica (usta, nos), a HSV-2 ili genitalni herpes se dobija polnim putem i stoga spada u polno prenosive bolesti, a manifestuje se u području genitalnih organa.

Izvor infekcije je isključivo čovek. Infekciju takođe može preneti trudnica na dete, ređe preko posteljice, a češće prilikom rođenja (tj. pri prolasku novorođenčeta kroz porođajni kanal) što može izazvati teške posledice po novorođenče. Iz tog razloga se trudnicama koje su nosioci ovog virusa najčešće preporučuje porođaj putem carskog reza.

Virus zauvek ostaje u telu

Kada se osoba jednom inficira direktnim kontaktom sa osobom koja je obolela, izlečenje od genitalnog herpesa više nije moguće. Virus trajno ostaje u nervnom tkivu regije tela na kojoj se virus prvi put manifestovao, a to mogu biti genitalije, prepone, sedalni i perianalni predeo.

Simptomi genitalnog herpesa

Manifestacija infekcije genitalnim herpesom karakteriše se osećajem žarenja, peckanja i neprijatnosti a nakon 24 do 48 sati pojavljuju se sitni mehurići, ranice i crvenilo. Nekada navedeni simptomi pre mehurića ne postoje.

korona virus, zaraza, virus Foto: Pixabay.com

Lečenje

Ne postoji lek za lečenje genitalnog herpesa. Praktično, to znači da zasad ne postoji lek koji se može uzeti, popiti ili namazati koji bi zauvek izlečio ovu bolest.

Antivirusni lekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma su: Aciklovir za prve i/ili kasnije epizode kožnih promena genitalnog herpesa; Famciklovir za kasnije epizode genitalnog herpesa i pomaže u prevenciji recidiva , Valciklovir za kasnije epizode genitalnog herpesa. Ukoliko se deca rođena s herpesom odmah leče aciklovirom, povećavaju se mogućnosti ozdravljenja.

Inficirana područja treba održavati čistim i suvim kako bi se sprečila zaraza otvorenih rana drugim mikroorganizmima, ne dirati kožne promene, izbegavati seksualni kontakt od trenutka kad se prvi put osete simptomi dok kožne promene skroz ne nestanu, a to znači dok kraste ne otpadnu i pojavi se nova koža na mestu kožnih promena.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA