Mnogi imaju ovo stanje i ne znaju da za njega postoji medicinski termin: Da li ste i vi među njima?

Da li i vi imate supernjuh u odnosu na druge ljude? Da li i vama određeni mirisi pojačavaju neprijatnost?

  • 2
Miris foto: pixabay.com

Hiperosmija je povećana oštrina njuha, obično izazvana nižim pragom za mirise. Ovaj poremećaj percepcije nastaje kada postoji nenormalno povećan signal u bilo kojoj tački između olfaktornih receptora i oksativnog korteksa.

Uzroci hiperosmije mogu biti genetski, hormonalni, izazvani spoljnim faktorima ili rezultat sindroma skidanja za benzodijazepina. Jednom kada mirisi uđu u nosnu šupljinu, vezuju se za receptore mirisa u dnu epitela olfaktora. Ovi receptori su bipolarni neuroni koji nakon što se vežu za miris izazivaju njegovu prenaglašenost.

Olfaktorni sistem ili čulo mirisa je jedno od pet ljudskih čula. Njegovi receptori reaguju na hemijske podsticaje (draži) raznih gasovitih hemijskih materija koje se rastvaraju na sluznici. Ova vrsta oseta nastaje kad mirisne čestice podražuju tzv. Šulceove ćelije, kojih kod čoveka ima oko 600.000, a raspoređene su po mirisnoj regiji u sluznici gornje nosne školjke.

Upravo to može biti razlog zašto intenzivnije osećate mnoge mirise od drugih ljudi, a ponajviše zašto vam mogu izazivati neprijatnosti.

Zašto se najčešće javlja u trudnoći?

Miris foto: pixabay.com

Ako vam svaki put kada otvorite frižider zasuze oči od mešavine mirisa, ili više ne možete tolerisati svoj omiljeni parfem, onda verovatno doživljavate jednu od čudnijih nuspojava trudnoće. Izoštravanje čula mirisa obično znači da vam mirisi u kojima ste nekad uživali – recimo, kafe, voća ili određenog omekšivača za veš – iznenada postaju nepodnošljivi, piše portal „Mama i beba“.

Stoga sada znate da za ovu pojavu postoji i medicinski termin – hiperosmija. Mnoge žene mogu iskustveno potvrditi da su u nekom delu trudnoće razvile supernjuh. Utvrđeno je da se ne dešava stvarna promena u procesu mirisanja, već da se verovatno menja percepcija mirisa u mozgu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    3. maj 2020 | 12:58

    Ovaj simptom je i deo simptoma dugog poremećaja koji je urođen,multiplechemikalien senzibilitet sindrom,imam ga i zato znam praktično a lekari objasnili teoretski o ovome,ne nestaje nikada nego se simptomi smanjuju pa opet povećaju pod određenim uslovima.

  • Jaa

    3. maj 2020 | 15:51

    To se meni desilo od kad sam prestao da pušim...mnogi mirisi su mi postali toliko jaki da me guše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA