Mali uređaj koji bi svako domaćinstvo trebalo da ima u jeku korona virusa, a košta 10.000 RSD

Oksimetar je uređaj koji je stavlja na prst ruke i koristi infracrveno svetlo za merenje količine kiseonika

  • 10
merenje saturacije u krvi, krvna slika Foto: Shutterstock

Dr Eli Kenon smatra da je pulsni oksimetar mali uređaj koji bi svaka porodica trebalo da ima dom traje pademija korona virusa, prenosi Daily Mail.

Pulsni okimetar meri količinu kiseonika u krvi (saturaciju), a lekari i bolnice ih koriste naširoko.

- Obzirom na to koliko je ljudi u svetu umrlo od posledica korona virusa, smatram da bi ovaj uređaj trebalo da ima svako domaćinstvo jer praćenjem kiseonika u krvi možemo uhvatiti ovu nepredvidivu bolest pre nego što se zakomlikuje – smatra dr Kenon.

Prošle nedelje su se stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu izjasnili isto. Profesor Babak Javid, savetnik zaraznih bolesti, rekao je da bi ovaj alat mogao da pomogne u pronalaženju ranih znakova bolesti, ukoliko pacijent nije u mogućnosti da se odmah javi doktoru.

Oksimetar je uređaj koji se stavlja na prst ruke i koristi infracrveno svetlo za merenje količine kiseonika vezanog za protein u krvi zvani hemoglobin. To direktno pokazuje koliko kiseonika ima u ćelijama krvi i samim tim koliko se trasportuje po telu.

Bez dovoljno kiseonika u kri dolazi do ekstremne iscrpljenosti, glavobolje i vrtoglavice. Smanjenje nivoa kiseonika u krvi može da bude rani znak upozorenja da se razvila potencijalno opasna upala pluća.

Sve ovo može da se desi i bez pogoršanja simptoma zbog čega je praćenje zasićenosti kiseonikom od presudnog značaja.

korona virus, koronavirus, temperatura, prehlada, bolest, krevet, muskarac lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock, Pixabay

- Svaki rezultat između 96 i 99 procenata smatra se normalnim - kaže dr Kenon.

- Najvažnije je da ga koristite nekoliko puta dnevno jer vam je potrebna konstanta, a ne jednokratni rezultat. Ukoliko se desi da novo kiseonika padne ispod 92 i to više puta u toku dana, trebalo bi odmah da se javite lekaru – savetuje doktorka.

Ipak, i ako se desi da vam je nivo kiseonika više puta tokom dana ispod 96 odsto i tada bi trebalo da se javite lekaru i porazgovarate o vašim rezultatima – upozorava dr Kenon.

Kako se meri saturacija?

Čitava procedura je bezbolna i kratka, a izvodi se tako što se instrumentom u obliku štipaljke obuhvati kažiprst ruke pacijenta, kada se u isto vreme na specijalizovanom monitoru prikažu vrednosti pulsa i procenat zasićenja arterijske krvi.

Normalne vrednosti saturacije kreću se od 95–100%. Ukoliko pacijent ima problema sa plućima ili srcem, vrednosti saturacije će biti smanjene. Saturacija krvi kiseonikom se može izmeriti i ukoliko pacijent boluje od hroničnih bolesti, kao što su – kardiovaskularna oboljenja, opstruktivne bolesti pluća, napadi astme ili laringitisa, dijabetes itd.

Kod zdravih osoba, crvena krvna zrnca (eritrociti) su u arterijskoj krvi skoro u potpunosti zasićena kiseonikom (iznad 98 %). Kod pojedinih bolesti, zasićenost krvi kiseonikom je sniženo, ponekad i ispod 90 %, kada dolazi do ubrzanog rada srca i ubrzanog disanja.

U Srbiji ovaj uređaj može se kupiti po ceni oko 10 hiljada dinara.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    5. maj 2020 | 13:13

    Moze da se kupi i za manje para. Ali po mom misljenju, ne treba svi da ga poseduju. Onaj ko nije bolestan, ko nema neku bolest pluca, srca..., ce sam sebi nabiti pritisak, jer ce svaki cas meriti seturaciju. Najbolje je da ga lekar uputi u potrebu merenja. Ne paniciti i kupovati nesto, sto 80%, mozda i vise ne treba da ima. Moje misljenje. Da li me neko podrzava?

  • HOBP

    5. maj 2020 | 12:52

    Oksimetar preko internet oglasa možete kupiti za 1.800 dinara i dobijete na kućni prag. Kvalitet? Odličan, ja ga koristim već dve godine. Cena je ista kao i pre dve godine.

  • Narod

    5. maj 2020 | 12:02

    Mi bre nemamo za autobusku kartu do posla, a ne 10000 za neki tamo maleni uredjaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA