≫ 

Lekari upozorili na novi smrtonosni fenomen koji se manifestuje kao teški upalni sindrom kod dece

Klinička slika otkriva novi fenomen koji je sličan sindromu toksičnog šoka i Kavasaki bolesti

  • 1
boginje, koza, promene, osip, dermatologija, tinejdžer, mladić, muškarac, dečak, zaraza Foto-ilustracija: Shutterstock

Smrtonosni upalni sindrom kod dece povezan je sa Covid-19 b0lešću pokazala je nova studija, ali stručnjaci su pozvali na oprez.

Prošle nedelje je Svetska zdravstvena organizacija tražila od svoje globalne mreže kliničkih lekara da budu u pripravnosti zbog retke pojave koja izaziva toksičnu upalnu reakciju. Upozorenje je usledilo nakon što su lekari iz Velike Britanije primetili pojavu teškog “upalnog sindroma” koji ima karakteristike simptome Kavasaki bolesti, kod neke hospitalizovane dece koja su bila zaražena bolešću Covid-19.

Izveštaj South Thames Retrieval Service prevoznika koji je specijalizovan za međubolnički transfer kritično bolesne dece u Londonu, otkriva da je osmoro dece sa upalnim sindrom prethodno zaraženo bolešću Covid-19 iako nisu imali nikakve simptome.

Studija, koja je objavljena medicinskom časopisu The Lancet, obuhvata "grupu osmoro dece" koja je u aprilu mesecu primljena u bolnicu nakon što su pokazali simptome toksičnog šoka. Prema studiji „četvoro dece je znalo da je porodica izložena korona virusu“, dok je ukupno njih osmoro pozitivno testirano na antitela Covid-19.

Deca, uzrasta od četiri do 14 godina, lečena su na intenzivnoj nezi u londonskoj dečjoj bolnici Evelina. Jedan od pacijenata, dečak star 14 godina, umro je od moždanog udara iako je upotrebljena sva specijalizovana oprema za održavanje života, a ostali su ostali otpušteni iz bolnice.

Svi su pokazali slične simptome: skok temperature do 40 stepeni Celzijusa, osip na telu, konjuktivitis i stomačne tegobe.

Zaštitne naočare, maska, maske, majka, dete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Autori studije Šeli Rifadžen, Ksabier Gomez, Karmen Gonzalez-Martinez, Nik Vilkinson i Paraskevi Tiočaris, sugerišu da "klinička slika predstavlja novi fenomen koji se manifestuje kao teški upalni sindrom sa multiorganskim poremećajima sličnim sindromu toksičnog šoka i Kavasaki bolesti"

U razgovoru za Dejli mejl, doktor Džeremi Rozman, virolog sa Univerziteta u Kentu, opisao je studiju kao "veoma zabrinjavajuću".

Međutim, kao odgovor na izveštaj iz The Lanceta, Džon Ken, profesor infektivnih bolesti na Medicinskom fakultetu u Brigtonu i Suseku u Engleskoj, rekao je da je još uvek prerano za zaključke o povezanosti između sindroma i Covid-19.

-  Tokom nedelje isti tim je primio još 12 pacijenata. Svi pacijenti su bili negativni na Covid-19, ali 10 od 20 je bilo pozitivno na antitela, što sugeriše da su neko vreme bili izloženi virusu. Prirodno ovo postiče sumnju na "novi "klinički sindrom kod dece koji je povezan sa koronom. Ipak, potreban je određeni oprez da bi se sa sigurnošću to potvrdilo  -  rekao je profesor.

osip koža koprivnjača Foto: Pixabay

Profesor Koen je posebno naglasio da postoji veliki broj faktora koji mogu da izazovu sindrom toksičnog šoka.

"Opisani klinički sindrom, atipični Kavasaki sindrom ili  sindrom toksičnog šoka može biti izazvan raznim podražajima i moguće je da nije prouzrokovan Covid- 19 bolešću, već se pojavio kao rezultat nekih drugih infektivnih ili neinfektivnih podražajaIpak, medijski izveštaji koji su pratili inicijalni opis ovih slučajeva pokazali su da su se slični slučajevi pojavili u nekoliko drugih specijalizovanih centara, čime je verodostojna podatak da je to zaista novi, ali na sreću retki, klinički sindrom - dodao je prof Koen.

I predsednik Udruženja pedijatara prof. dr Georgios Konstantinidis je u intervjuu za "Telegraf" govorio o Kavasaki sindromu kod dece.

- On je prvo opisan u Engleskoj, a zatim su ga opisali i Španci i Italijani. Taj oblik je veoma redak, kod nas je skoro pa na nivou statističke greške, ali postoji mogućnost da se javi. Niko, međutim, od njega nije preminuo. I, treba biti veoma oprezan sa davanjem te dijagnoze, koja svakako jeste povezana sa kovidom, ali kavasaki se javlja i usled drugih virusnih i bakterijskih infekcija - objašnjava prof. dr Konstantinidis.

Video: Lončar: Struka će odlučili kada će majke i deca moći da izlaze

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA