Nove naučne tvrdnje: Lekovi za razređivanje krvi mogli bi da smanje stopu smrtnosti od korona virusa

Ipak treba biti jako oprezan, podsećaju lekari

  • 3
krv, krvotok Foto: Pixabay.com

Uobičajni lekovi za razređivanje krvi mogli bi da smanje stopu smrtnosti od korona virusa i da ubrza oporavak, otkrili su naučnici, prenosi Sun.

Obdukcije su pokazale da su neki pacijenti sa korona virusom razvili stotine ugrušaka u plućima, a lekovi za razređivanje krvi mogu da budu od pomoći kod ovih stanja.

Nova studija koja je objavljena u časopisu Američkog koledža za kardiologiju, utvrdila je da je antikoagulantni lek heparin dramatično poboljšavao ishode onima koji su imali teže oblike oboljenja od korona virusa.

Profesor Valentin Fuster, glavni lekar u bolnici „The Mount Sinai Hospital“ kazao je da ovo istraživanje pokazuje da antikoagulantni koji se uzimaju oralno ili intravenski mogu da igraju glavnu ulogu u zbrinjavanju Covid-19 pacijenata.

- Ovo bi moglo da spreči moguće smrtonosne ishode povezane s korona virusom, uključujući srčani udar, moždani udar i plućnu emboliju – navodi profesor Fuster.

Od pacijenata koji su dobijali ovaj lek umrlo je njih 3 od 10 koji su bili priključeni na respirator, u poređenju sa pacijentima koji nisu dobijali lek, kod kojih je umrlo 6 od 10.

Ipak, postoje rizici povezani sa lekom, poput unutrašnjeg krvarenja, zato su stručnjaci pozvali na oprez.

Profesor Kevin Mekonvej koji je bio uključen u istraživanje kaže da ove nalaze prezentuju vrlo oprezno i dodaje kako je reč o opservacionoj studiji.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 018

    7. maj 2020 | 16:34

    Heparin su naši doktori počeli da daju posle prve autopsije umrlog od korone. Sada ispada da su kauboji izmislili toplu vodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA