≫ 

SZO otkriva zašto su izlečeni pacijenti ponovo pozitivni na korona virus

Da li je moguće dva puta dobiti korona virus? Evo šta o tome kaže Svetska zdravstvena organizacija.

  • 0
Test, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Sredinom marta meseca u javnosti su se pojavili medicinski izveštaji o sve većem broju slučajeva izlečenih pacijenta koji su ponovo pozitivni na korona virus. Ono što je iznenadilo stručnjake je to što je test bio ponovo pozitivan, danima ili čak nedeljama kasnije.

Mnogi lekari su se javili kako bi objasnili da li ovakvi rezultati govore da pacijent može da dobije drugu iili trajnu virusnu infekciju, kao i da li postoji mogućnost da testovi nisu pravilno urađeni ili je reč o dugom toku bolesti.

Upravo zbog toga se oglasila i Svetska zdravstvena organizacija i dala odgovor na jedno od najčešće postavljanih pitanja ovih dana koja se tiču novog virusa korona – Zašto su izlečeni pacijenti ponovo pozitivni na korona virus?

- Pacijenti koji su se oporavili od korona virusa, a kasnije su pozitivno testirani na bolest nisu dobili novu infekciju već još uvek izbacuju mrtve ćelije iz pluća - izjavila je u sredu Svetska zdravstvena organizacija za AFP.

Južnokorejski zdravstveni zvaničnici prijavili su više od 100 takvih slučajeva u aprilu mesecu, što je izazvalo zabrinutost da bi se pacijenti koji su oporavili od Covid-19 bolesti mogli ponovo da se zaraze.

Koronavirus, korona virus, testiranje Foto: Tanjug/AP

- Svesni smo da su neki pacijenti pozitivno testirani na novi virus korone nakon što su se klinički oporavili od Covid-19 bolesti. Iz onoga što trenutno znamo, a to je zasnovano na nedavnim podacima, čini se da ovi pacijenti izbacuju ostatak materijala iz pluća, kao deo faze oporavka - izjavio je portparol SZO za AFP.

Ljudi zaraženi novim korona virusom stvaraju antitela nedelju dana od momenta kada su se zarazili ili pojave prvih simptoma inekcije, pokazala su dosadašnja istraživanja. Međutim, još uvek nije jasno, kažu stručnjaci, da li telo sistematski gradi dovoljno jak imunitet koji može se odbrani od novog napada virusa i, ako uspe, koliko dugo takav imunitet traje.

Što se tiče oporavljenih pacijenata čiji testovi su bili negativni nakon oporavka, a potom, nedeljama kasnije, ponovo pozitivni, potrebno je sprovesti više istraživanja, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Pluća Foto: Pixabay

- Potrebno je sistematsko prikupljanje uzoraka oporavljenih pacijenata kako bismo bolje shvatili koliko dugo se širi živi virus . Takođe moramo razumeti da li to znači da može da se prenosi na druge ljude - to što ima živi virus ne značni nužno da se može preneti i na drugu osobu - rekao je portparol.

U nedavnom intervjuu za BBC, epidemiolog Marija Van Kerhoe, koja je deo programa SZO za zaštitu zdravlja, objasnila je šta su zapravo "mrtve ćelije“. 

- Dok pluća zarastaju, postoje delovi pluća u kojima se nakupljaju mrtve ćelije - fragmenti pluća koji su zapravo pozitivni. To nije zarazni virus, nije reaktivacija. To je zapravo deo procesa lečenja. Da li to znači da imaju imunitet? Da li to znači da imaju snažnu zaštitu od ponovne infekcije? Na to još ne znamo odgovor - kazala je Marija.

Za neke viruse, poput malih boginja, oni koji se zaraze imuni su celog života. Kada je reč o drugim korona virusima, poput SARS-a, imunitet traje od nekoliko meseci do par godina.

Video: Izvestan je drugi talas na jesen, ali ne u ovom intenzitetu. Spremni smo na to.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA